Uutinen

Helsingin Joutsen apteekki joutuu lopettamaan

04.11.2015 | 13:24

Teksti : ERJA ELO

Apteekkari Bengt Mattilan vetoomukset Joutsen apteekin pelastamiseksi eivät tuottaneet tulosta. Mattila sulkee kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisen apteekin, kun apteekkiluvan uusi haltija perustaa tilalle uuden.

Apteekkari Mattila on päättänyt luopua Helsingin Joutsen apteekin apteekkiluvasta. Hän aikoo tehdä ilmoituksen Fimealle marraskuun 17. päivänä, kun Joutsen apteekki täyttää 103 vuotta.

Hän on taistellut pitkään sen puolesta, että Joutsen apteekin arvokas historiallinen miljöö ja apteekin kokoelmat olisi voitu säilyttää.

Mattila ehdotti, että Joutsen apteekista olisi tehty hänen omistamansa Carelia-apteekin sivuapteekki.

– Ministeriö vastasi kohteliaasti, mutta jyrkästi ”ei”, kuten Fimeakin teki aiemmin. Vielä olisi mahdollisuus hakea lainmuutosta, mutta minun osaltani tämä taistelu on nyt loppu. Minulla ei ole enää rahaa eikä voimavaroja viedä asiaa eteenpäin, pettynyt apteekkari sanoo.

Ministeriön mukaan sivuapteekkiluvan myöntämisen edellytyksenä on, että sivuapteekki perustetaan alueelle, jossa lääkkeiden saatavuudessa on ongelmia ja jossa itsenäiselle apteekille ei ole riittäviä toimintaedellytyksiä. Tiheään asutulla kaupunkialueella ei ole lääkelain mukaisia edellytyksiä sivuapteekin perustamiseen.

Mattilan luopumispäätöksestä seuraa, että Fimea asettaa Joutsen apteekin apteekkioikeudet haettavaksi. Samalla se todennäköisesti muuttaa apteekin sijaintipaikan.

Adressi ei pelastanut

Päätös ei tullut yllätyksenä, sillä Joutsen apteekki oli pitkään lakkautusuhan alla.

Apteekki sai uutta toivoa helmikuussa 2014, kun kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) jätti sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädylle kirjallisen kysymyksen apteekin tilanteesta.

Maaliskuussa apteekkari Mattila luovutti Rädylle adressin, jonka allekirjoittaneet 3 537 ihmistä toivoivat apteekin pelastamista.

Myös ministeri Räty piti tärkeänä, ettei Suomen ainoa kulttuurihistoriallisesti merkittävä apteekkitila häviä Helsingin katukuvasta. Hänestä Joutsen apteekki on tärkeä osa apteekkitoiminnan, lääketieteen ja koko Suomen historiaa.

– Räty antoi keväällä aika positiivisen vaikutelman ja jätti asian virkamiesten selvitettäväksi. Joutsen apteekin kohtaloksi muodostuivat eduskuntavaalit ja uusi hallitus, Mattila uskoo.

Voiko Joutsen säilyä museona?

Joutsen apteekki on vielä mahdollista muuttaa museoksi, jonka toimintaa vaalisi esimerkiksi säätiö.

– Museovirasto on kokoamassa työryhmää, joka alkaa marras-joulukuun vaihteessa selvittää tätä mahdollisuutta, Bengt Mattila kertoo.

Työryhmään yritetään saada mukaan museoalan ja farmasian alan toimijoita sekä Ympäristöministeriön edustaja. Ympäristöministeriö määräsi vuonna 1999 Joutsen apteekin interiöörin suojeltavaksi rakennussuojelulain ja asemakaavan mukaisesti.

Jos rahoituspuoli saadaan kuntoon, Mattilalla on jo lista ideoita, joilla Joutsen apteekista saataisiin nykyistä vetovoimaisempi museo. Entisajan apteekkitoimintaan on käynyt tutustumassa tähän mennessä noin 40 vierailijaryhmää vuosittain.

Päivitetty ingressiin tieto apteekin lopettamisajasta 25.11.2015.