Uutinen

Hallitus leikkaa lääkekorvauksia

17.06.2011 | 20:18

Hallitus aikoo leikata lääkekorvauksia yli 100 miljoonaa euroa vuoteen 2015 mennessä.

Tulevalla vaalikaudella lääkehuollon keskeinen tavoite on mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito kaikille sitä tarvitseville, tänään julkistettu hallitusohjelma linjaa Lääkepolitiikka 2020 –asiakirjan mukaisesti. Kansalaisille turvataan hyvä lääkkeiden saatavuus kaikissa olosuhteissa ja ammatillisesti toimiva lääkkeiden jakelu.

Lääkekorvausjärjestelmää uudistetaan siten, että korvauksista hyötyvät erityisesti paljon lääkkeitä käyttävät. Samalla varmistetaan, etteivät kustannukset muodostu pienituloisille esteeksi tarpeellisen lääkehoidon saamiselle. Lääkekorvausmenoja hallitus aikoo leikata niin, että säästö valtiontalouteen on 113 miljoonaa euroa vuoteen 2015 mennessä. Sitä, miten tämä toteutetaan, hallitusohjelma ei kerro.

Potilaan tarkoituksenmukaisen lääkehoidon toteuttamiseksi on tarkoitus selvittää, tulisiko kuntien ja Kelan rahoitusvastuuta täsmentää erikseen määrätyissä tilanteissa, joissa vaihtoehtoina ovat kunnallisessa terveydenhuollossa annettava lääkitys tai sairausvakuutuksesta korvattava avohoidon lääkitys.

Hallitus aikoo myös arvioida kansallisen rokotusohjelman kehittämistarpeet ja selvittää rokotteiden ja muiden sairauksien ehkäisyyn käytettävien lääkevalmisteiden korvattavuutta.

Perusterveydenhuollon lääkehoidon ja hoitokäytäntöjen kehittämisessä hyödynnetään muun muassa Rohto-verkoston toimintaa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen yhteistyötä tiivistetään asianmukaisen lääkehoidon edistämisessä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja rahoitusvastuu säilytetään kunnilla. Jotta tämä olisi mahdollista, muodostetaan siihen kykeneviä vahvoja peruskuntia. Poikkeustapauksissa kunnat voivat myös yhdessä muodostaa riittävän suuria sosiaali- ja terveydenhuoltoalueita. Uudistukset toteutetaan osana kuntarakenteen uudistusta.

Kansalaisia kannustetaan vastuulliseen terveyskäyttäytymiseen hyödyntämällä muun muassa Terveyden edistämisen politiikkaohjelman tuottamia hyviä käytäntöjä ja käyttöön otetaan uusia matalan kynnyksen sosiaali- ja terveydenhoitopalveluita.

Sosiaali- ja terveysministerin salkun saa kokoomus, peruspalveluministerin salkku menee sosialidemokraateille. (EK)

Hallitusohjelma kokonaisuudessaan (pdf) >