Uutinen

Hallitus: hintakilpailu kaikkiin itsehoitolääkkeisiin

02.11.2018 | 13:11

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Hallitus on muuttanut lääkelain muutosesitystä lausuntokierroksen jälkeen. Hintakilpailu on tulossa kaikkiin itsehoitolääkkeisiin.

Hallituksen uudessa esityksessä hintakilpailu koskisi kaikkia itsehoitolääkkeitä, eikä sen ulkopuolelle rajattaisi mitään valmisteita. Itsehoitolääke saisi maksaa enintään lääketaksan mukaisesti määräytyvän hinnan.

Apteekki voisi halutessaan myydä valmistetta edullisempaan hintaan, jolloin se tinkisi omasta katteestaan.

Hallituksen esitys lääkelain muuttamisesta annetaan lähipäivinä lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi. Esityksessä itsehoitolääkkeissä sallittaisiin hintakilpailu ja uusien apteekkien perustamista helpotettaisiin lyhentämällä muutoksenhakuprosessin kestoa.

Lääkkeet pysyvät apteekeissa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan lääkelakiin tulevat muutokset on tehtävä niin, ettei turvallisesta lääkkeiden käytöstä tingitä.

– Lääkkeet eivät ole tavallisia kulutushyödykkeitä, vaan niiden turvalliseen käyttöön tarvitaan luotettavaa tietoa ja kykyä arvioida vaikutuksia. Tämä koskee niin reseptilääkkeitä kuin myös esimerkiksi ihan tavallisia reseptivapaita särkylääkkeitäkin, Mattila sanoo tiedotteessaan.

Esityksen valmistelussa arvioitiin malleja itsehoitolääkkeiden saatavuuden lisäämiseksi. Lausuntopalautteen perusteella  todettiin, että lääkkeiden myynnin salliminen apteekkien ulkopuolella edellyttäisi periaatteellisempaa ja laajempaa lääkkeiden vähittäismyynnin sääntelyn arviointia.

Myöskään uusien, miehitettyjen apteekkien palvelupisteiden perustamista muuallakin kuin harvaanasutuille alueille ei lakiluonnoksessa enää esitetä.

Apteekkiveroa ei muuteta

Lausunnoilla oli myös muutosehdotukset, joiden tarkoituksena oli suurimpien apteekkien maksaman apteekkiveron kiristäminen. Ministeriön mukaan valmistelussa tunnistettiin apteekkiveron kiristämisen ja lääketaksan rakenteellisen uudistustarpeen yhteys.

Apteekkiveron muuttaminen olisi kuitenkin kohdentunut osin epätarkoituksenmukaisesti.  Siksi hallitus totesi, ettei apteekkiverolakia ole tarkoituksenmukaista avata tässä yhteydessä. Hallitus ei esitä muutoksia vähittäisjakelukanavia koskevaan sääntelyyn eikä verotukseen.

Eduskunnan käsittelyssä on jo lääkelain muutos (HE99/2018 vp) eli Apteekki I -paketti.  Arviointineuvosto saa arvioitavakseen hallituksen esityksen eduskunnalle laiksi lääkelain muuttamisesta, eli niin sanotun Apteekki II -esityksen.

Apteekkien perustaminen nopeutuu

Uusin apteekkien perustamista on hidastanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean päätöksiä koskevat muutoksenhaut, sillä lähes kaikkiin perustamispäätöksiin on haettu muutosta.

Lakiesityksessä ehdotetaan, että uuden apteekin perustamisesta valitettaisiin suoraan hallinto-oikeuteen valitusmenettelyn mukaisesti. Tämä lyhentäisi uuden apteekin aloitusprosessia jopa puoli vuotta.

Jo eduskunnan käsittelyssä olevassa esityksessä Fimean mahdollisuuksia uusien apteekkien perustamiseen laajennettaisiin. Jatkossa apteekin perustamiseen vaikuttaisi lääkkeiden saatavuuden lisäksi entistä enemmän apteekkipalveluiden tarve.

– Apteekkijärjestelmä tulee nähdä yhtenä osana terveydenhuoltoa ja laajaa lääkehuollon ketjua. Koko lääkehuoltoa on arvioitava osana sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa.

Mattilan mukaan työ jatkuu, ja hallitus aikoo antaa vielä tämän vuoden aikana lääkeasioiden suuntaviivoja arvioivan muistion jatkokeskusteluja varten.