Uutinen

Haku päällä astman erityispätevyysohjelmaan

04.09.2009 | 09:29

Haku astman erityispätevyysohjelmaan on käynnissä. Koulutus on suunnattu astman hoitoon perehtyneille apteekkifarmaseuteille ja -proviisoreille.

Erityispätevyysohjelma antaa heille valmiuden tuottaa laadukkaasti apteekin astmapalvelua, jossa apteekki ottaa nykyistä kokonaisvaltaisemman vastuun astmaatikon hoidon onnistumisesta.

- Palvelun pilotoinnista saadut kokemukset osoittivat, että tällaiselle palvelulle on tarvetta. Resurssipulasta kärsivässä julkisessa terveydenhuollossa astman hoito on saattanut osittain jäädä muiden sairauksien jalkoihin, kertoo asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Suomen Apteekkariliitosta.

Apteekin astmavastaanotolla asiakas käy yleensä kahdesti. Asiantuntija tarkistaa hänen kokonaislääkityksensä, kertaa oikean inhalaatiotekniikan, ohjaa pef-mittauksiin ja kotiseurantaan, sekä seuraa lääkehoidon onnistumista ja kannustaa asiakasta sairautensa hoitoon, tarvittaessa elämäntapamuutoksiin. Jatkokäynnit sovitaan erikseen.

- Astmapalvelu vahvistaa apteekin roolia osana terveydenhuoltoa, ja luo hyvää pohjaa muiden erityispalveluiden tuottamiseen. Tulevaisuudessa apteekeilla voi olla yhä suurempi rooli vastaavanlaisissa terveyspalveluissa, Johanna Salimäki arvioi.

Hinnan asiakkaalle tarjottavasta astmapalvelusta määrittelee kukin apteekki. Tavoitteena on, että palvelua voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa ostopalveluna kunnalle. Esimerkiksi Tanskassa rahoitetaan hieman suppeampaa apteekin astmapalvelua julkisista varoista.

Koulutuksen järjestää Farmasian Oppimiskeskus ja siihen valitaan korkeintaan 20 osallistujaa. Opintojen laajuus on 30 opintopistettä, jotka on saatava valmiiksi kolmen vuoden kuluessa. Erityispätevyysohjelman on suorittanut tähän mennessä 10 astma-asiantuntijaa.

Hakemus ohjelmaan on jätettävä 30.9. mennessä. Lisätietoja saa osoitteesta soile.tahtinen@farmasianoppimiskeskus.fi (EE)