Uutinen

Haavalangasta virkattu rukousnauha symboloi paranemista

03.10.2016 | 11:25

Teksti : ERJA ELO

Kuvataiteilija Cia Karlsson pohtii näyttelyssään hengenpelastajia. Hän on tehnyt rukousnauhoja lääketieteellisistä materiaaleista, joilla parannetaan ihmisiä ja pelastetaan henkiä.

Näyttely kertoo sairastumisista ja siitä, mikä auttaa ihmistä toipumaan. Yksi teoksista on Vicryl-haavalangasta virkattu katolinen rukousnauha, johon taiteilija on tehnyt kukkia verikoeputkien korkeista.

– Teoksessa yhdistyy se, miten toiset ihmisistä uskovat lääkkeisiin ja toiset rukoukseen. Vakavasti sairastuessaan monet alkavat rukoilla, vaikka eivät usko Jumalaan.

Karlsson on käyttänyt muutamassa teoksessa materiaalina myös lääkkeitä, joiden avulla ihmiset uskovat parantuneensa.

Näyttelyyn voi tutustua lokakuun 6. asti Vaasan keskussairaalassa. Marraskuun alusta näyttely siirtyy Helsingin Auroran sairaalan kirjastoon. Näyttely on kiertänyt Suomessa marraskuusta 2015 lähtien.

Karlsson pitää tärkeänä, että näyttely saa olla esillä sairaalaympäristössä.

– Monissa sairaaloissa hengelliset keskustelut ovat kiellettyjä, joten vitriini rukousnauhoineen toimii ikään kuin kiertävänä sairaalakappelina, hän sanoo.

Joissain näyttelypaikoissa teoksen taustalla kuuluu vaimealla äänellä katolisten Terve Maria - ja Isä Meidän -rukouksia, joita on tapana lukea ruusukkorukousnauhan eri kohdissa.

Kuvataitelijaksi valmistunut Karlsson on työskennellyt mielenterveyshoitajana ja opiskellut uskontotiedettä. Hän on aiemmin tehnyt mm. psyykenlääkkeiden läpipainopakkauksista kruunuja, jotka symboloivat toipumista erilaisista mielenterveyshäiriöistä.