Uutinen

H1N1-rokotukset vaihtelevat kunnittain

01.10.2009 | 09:17

Apteekkarit joutuvat selvittämään kunnittain, miten henkilöstön rokottaminen niin sanottua sikainfluenssaa vastaan hoidetaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) huolehtii rokoteannosten toimittamisesta lääkekeskuksiin ja sairaala-apteekkeihin, joista kunnat jakavat rokotteet parhaaksi katsomallaan tavalla rokotustoimipisteisiin.

Esimerkiksi Tampere aikoo pyytää Haka apteekkia keräämään tiedon siitä, kuinka moni apteekkilainen Tampereen alueella haluaa rokotuksen. Suunnitelman mukaan kaupunki toimittaa sitten pyydetyn määrän rokotetta, ja kunkin apteekin oma työterveyshuolto hoitaa rokotuksen antamisen.

– Tämä kuulostaa minusta erittäin järkevältä järjestelyltä, Haka apteekin apteekkari Marjo Pekkala toteaa ehdotuksesta.

Suuri osa kunnista järjestänee rokotukset alueensa terveyskeskuksissa tai keskitetysti vain yhdessä terveyskeskuksessa.

Joustoa kuntarajoihin

THL toivoo, että kunnat joustaisivat rokotusten annossa kuntarajoista niin, että rokote annettaisiin myös niille ulkopaikkakuntalaisille, joiden työpaikka sijaitsee kunnassa.

Kuntien vastuulla on myös huolehtia, että tieto rokotuksen saamisesta päätyy rokotettavan omiin potilastietoihin kotikunnan potilastietojärjestelmään.

THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi korostaa rokotustiedon kirjaamisen tärkeyttä:

– Kyse on erittäin tärkeästä asiasta! Vain kirjattujen tietojen perusteella voimme seurata rokotteen tehoa ja turvallisuutta ja mahdollisia haittavaikutuksia.

Tämänhetkisen tiedon mukaan rokotukset aloitetaan lokakuun loppupuolella. (IK)

Lue lisää tällä viikolla ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.