Apteekin 3D-tulostimella syntyi ensin kasvomaskit omalle henkilökunnalle, sitten kotiho... Lue lisää »

Jo yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa lääkkeiden kotiinkuljetusta Lue lisää »

Hajallaan oleva tieto lääkevalmisteista halutaan nykyistä paremmin saataville. Lue lisää »

Euroopan lääkevirasto kehottaa jatkamaan verenpaine-, sydän- ja munuaistautien lääkitys... Lue lisää »

Apteekkien pleksit suojaavat suoralta pisaratartunnalta ja lisäävät välimatkaa henkilök... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Lääkeväärennöksiä virtaa Suomeen ennätystahtia
26.03.2009 09:44

26.03.2009 09:44


Apteekkeja houkutellaan reseptinuusimistalkoisiin
26.03.2009 09:42

26.03.2009 09:42


Hyssälä sallisi nikotiinikorvikkeiden myynnin ravintoloissa
25.03.2009 16:38

25.03.2009 16:38


Sähkötupakka ei pääse apteekin hyllylle
25.03.2009 10:54

25.03.2009 10:54


Risperidonin käyttöaiheet yhtenäistettiin EU:ssa
24.03.2009 11:25

24.03.2009 11:25


Zyprexa ja Lipitor halpenevat rajusti
24.03.2009 10:15

24.03.2009 10:15


Farmasian alumnitoiminta käynnistyi
20.03.2009 13:15

20.03.2009 13:15


PSA-seulonnan hyötyjä ja haittoja tulee vielä punnita
20.03.2009 12:27

20.03.2009 12:27


Apteekkariliitto varauksellinen simvastatiiniin itsehoidossa
19.03.2009 12:23

19.03.2009 12:23


Juha Koponen Tamron konsernijohtajaksi
19.03.2009 12:11

19.03.2009 12:11