Koronaviruksen hoitoon etsitään ratkaisua jo olemassa olevista lääkkeistä. Lue lisää »

Apteekin 3D-tulostimella syntyi ensin kasvomaskit omalle henkilökunnalle, sitten kotiho... Lue lisää »

Jo yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa lääkkeiden kotiinkuljetusta Lue lisää »

Hajallaan oleva tieto lääkevalmisteista halutaan nykyistä paremmin saataville. Lue lisää »

Euroopan lääkevirasto kehottaa jatkamaan verenpaine-, sydän- ja munuaistautien lääkitys... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Alzheimerin taudin voi ehkä pian todeta verikokeella
09.03.2020 09:06 HANNA HYVÄRINEN

09.03.2020 09:06 HANNA HYVÄRINEN


Apteekit varautuvat koronaviruksen leviämiseen maltillisesti
06.03.2020 10:24 HANNA HYVÄRINEN

06.03.2020 10:24 HANNA HYVÄRINEN


Iso-Britannia harkitsee farmasian ammattilaisten kurssittamista lääkäreiksi
06.03.2020 08:34 HANNA HYVÄRINEN

06.03.2020 08:34 HANNA HYVÄRINEN


Parkinsonin taudin salaisuudet aukeavat – runsas antibioottien käyttö yhteydessä sairastumisriskiin
05.03.2020 09:03 VIRPI EKHOLM

05.03.2020 09:03 VIRPI EKHOLM


Lääkityslistan kehittäminen yskii
04.03.2020 08:13 HANNA HYVÄRINEN

04.03.2020 08:13 HANNA HYVÄRINEN


Ei kipulääkettä kipeään vatsaan
03.03.2020 14:02 NIINA LAINE

03.03.2020 14:02 NIINA LAINE


Miten kunnat selviävät niille säädetyistä palveluista?
02.03.2020 10:01 ERJA ELO

02.03.2020 10:01 ERJA ELO


Farmaseuttien apu usein tarpeen itsehoitolääkkeiden valinnassa
28.02.2020 09:14 HANNA HYVÄRINEN

28.02.2020 09:14 HANNA HYVÄRINEN


Väitös: Apteekeissa on valtavasti hyödyntämätöntä osaamista
27.02.2020 09:15 ERJA ELO

27.02.2020 09:15 ERJA ELO


Visiona maailman paras apteekkipalvelu
25.02.2020 09:35 ERJA ELO

25.02.2020 09:35 ERJA ELO