Epidemian huippua odotetaan maaliskuulle. Rokotteen teho on kohtuullisen hyvä. Lue lisää »

Suomalaisista 93 prosenttia on yleisesti tyytyväinen apteekkeihin. Lue lisää »

Uudistuksen pitäisi tulla voimaan jo huhtikuun alussa, mutta vielä kukaan ei tiedä, mit... Lue lisää »

Ilmastonmuutos nousi maailman suurimmaksi terveysuhaksi. Lue lisää »

Asiakkaat valitsevat mieluiten tutun ja turvallisen lääkkeen. Jopa pakkauksen ominaisuu... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Esiselvitys lääkehoidon kustannuksista ja apteekkitaloudesta valmistui
28.01.2020 16:08 ERKKI KOSTIAINEN

28.01.2020 16:08 ERKKI KOSTIAINEN


Kiinan koronaviruksen oirekuva alkaa selvitä – oireet muistuttavat SARS-virusta
28.01.2020 12:13 UUTISPALVELU DUODECIM

28.01.2020 12:13 UUTISPALVELU DUODECIM


Kiinan-matkan ei tarvitse tyssätä koronavirukseen – myös Ivalossa virusepäily
24.01.2020 07:41 HANNA HYVÄRINEN , ERKKI KOSTIAINEN

24.01.2020 07:41 HANNA HYVÄRINEN , ERKKI KOSTIAINEN


Oriolan toiminnasta löytyi tarkastuksessa useita puutteita – halusi salata Fimean raportin
22.01.2020 13:00 HANNA HYVÄRINEN

22.01.2020 13:00 HANNA HYVÄRINEN


Uusi tutkimus nimeää avaintahot, joilla on valta ehkäistä antibioottiresistenssiä
21.01.2020 09:30 HANNA HYVÄRINEN

21.01.2020 09:30 HANNA HYVÄRINEN


Reseptilääkkeet halpenivat, ruoka kallistui
20.01.2020 08:00 ERKKI KOSTIAINEN

20.01.2020 08:00 ERKKI KOSTIAINEN


Norja esittää lääkkeiden vientirajoituksia lääkepulan torjumiseksi
16.01.2020 11:27 HANNA HYVÄRINEN

16.01.2020 11:27 HANNA HYVÄRINEN


Lääkäripula pahenee edelleen – samalla lääkäreiden aikaa kuluu vääriin tehtäviin
15.01.2020 12:25 TARU VANHALA

15.01.2020 12:25 TARU VANHALA


Apta ja Farmasialiitto pääsivät neuvottelutulokseen
10.01.2020 12:35 ERKKI KOSTIAINEN

10.01.2020 12:35 ERKKI KOSTIAINEN


Apua, mikä lääkitys! Osastofarmaseutit selvittävät lääkityksiä päivystyksissä
10.01.2020 10:45 ERJA ELO

10.01.2020 10:45 ERJA ELO