Reseptilääkkeiden kuluttajahintojen lasku jatkui viime vuosikymmenellä. Lue lisää »

Viranomaisen mukaan lääkkeiden viennin rajoittaminen voi johtaa ojasta allikkoon. Lue lisää »

Lääkäreiltä menee jopa yksi työpäivä viikoittain tehtäviin, jotka kuuluisivat muille. Lue lisää »

Päivitetty 13.1. klo 14:20 | Osapuolten hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen. Lue u... Lue lisää »

HUS ja KYS hyödyntävät hoidossa yhä enemmän farmaseutteja. Niin tekisivät muutkin saira... Lue lisää »

Gluteeni lisää lapsen riskiä sairastua keliakiaan

Ravitsemus   14.08.2019 08:18  UUTISPALVELU DUODECIM ISTOCKPHOTO

INGIMAGE,

Gluteeni on viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine, jota on erityisesti vehnässä, mutta myös rukiissa, ohrassa ja jonkin verran myös kaurassa.

Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana. Jos havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa.

Arvostetussa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat osittain suomalaisaineistoon, ja siinä 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Lasten ruokavalioita selvitettiin toistuvasti seurannan aikana.

Tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Käytännössä riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta.

Gluteenin ja keliakian yhteys oli selvä, mutta gluteenin saanti ei yksistään riitä selittämään kaikkia lasten sairastumisia.

Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Tämä viittaa siihen, että gluteenialtistuksen ja geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen tekijä, joka laukaisee sairastumisen. Esimerkiksi jotkin virusinfektiot saattavat olla tällaisia.

Keliakia on elinikäinen tauti, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

Arkisto


Koivuallergian siedätys onnistuu vihdoin kotona
31.12.2019 11:25 VIRPI EKHOLM

31.12.2019 11:25 VIRPI EKHOLM


Farmasialiitto käynnistää työtaistelutoimet
22.12.2019 20:05 ERKKI KOSTIAINEN

22.12.2019 20:05 ERKKI KOSTIAINEN


Kauppakeskukset imevät apteekkeja – apteekkarit kertovat miksi
19.12.2019 11:50 TARU TAIPALE

19.12.2019 11:50 TARU TAIPALE


Probioottivoide voisi auttaa atoopikkoa
19.12.2019 10:52 VIRPI EKHOLM

19.12.2019 10:52 VIRPI EKHOLM


Ikämiehen vatsavaivat katosivat
17.12.2019 12:35 PILVI MOBERG

17.12.2019 12:35 PILVI MOBERG


Diabetekselta suojaavan geenivirheen mekanismi selvisi
16.12.2019 12:01 VIRPI EKHOLM

16.12.2019 12:01 VIRPI EKHOLM


Lääkealan uudistaminen alkaa
13.12.2019 13:25 OLLI-PEKKA TIAINEN

13.12.2019 13:25 OLLI-PEKKA TIAINEN


Oireetonkin matkailija voi kantaa ripulibakteeria
12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM

12.12.2019 16:34 VIRPI EKHOLM


Keski-iän lihasmassa kertoo myöhemmistä sydänriskeistä
12.12.2019 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM

12.12.2019 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM


Uusien apteekkien perustaminen etenee
11.12.2019 14:05 INKERI MERILUOTO

11.12.2019 14:05 INKERI MERILUOTO