Tutkijat suosittavat, että potilaiden glukokortikoidilääkitykset ja annokset pidettäisiin mahdollisimman lyhyinä ja pieninä. Kuva: Ingimage
Uutinen

Glukokortikoidilääkitys yhteydessä sydänriskeihin jo alhaisilla annoksilla

28.01.2021 | 11:15

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Glukokortikoideja eli kortisonivalmisteita käytetään monien tulehduksellisten sairauksien hoidossa, mutta haittavaikutuksena ne voivat suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Aiemmin riskin on ajateltu liittyvän lähinnä pitkään jatkuviin ja suuriannoksisiin lääkityksiin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella haittoja saattaa ilmaantua jo pienillä annoksilla.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä, ja se perustuu lähes 88 000 tulehduksellista sairautta potevan viisivuotiseen seurantaan. Potilaat sairastivat nivelreumaa, polymyalgia rheumatica -monilihaskipua, jättisoluarteriittia, tulehduksellista suolistosairautta, punahukkaa tai vaskuliittia.

Vuoden kestävän lääkityksen aikana potilaiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kaksinkertaistui, jos he käyttivät alle 5 mg päiväannoksia ja kuusinkertaistui, jos annos oli yli 25 mg päivässä. Tämä havaittiin verrattuna jaksoihin, joina potilaat eivät olleet glukokortikoidilääkityksellä. Annoksen lisäksi myös lääkityksen kesto vaikutti sairastumisriskeihin.

Lääkitykset liittyivät suurentuneeseen riskiin sairastua ateroskleroottisiin sydänsairauksiin, sydämen vajaatoimintaan, eteisvärinä-rytmihäiriöön ja vatsa-aortan aneurysmaan.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että potilaiden glukokortikoidilääkitykset ja annokset pidettäisiin mahdollisimman lyhyinä ja pieninä. Lisäksi sairastumisia olisi hyvä yrittää ehkäistä puuttumalla sydän- ja verisuonitautien muihin riskitekijöihin kuten tupakointiin, ylipainoon ja kohonneeseen verenpaineeseen.