Uutinen

Geenitestit tulivat apteekkiin

09.05.2011 | 15:45

Ensimmäiset Suomessa kehitetyt, kuluttajille tarkoitetut geenitestit on otettu myyntiin apteekeissa. Geenitesteillä voidaan tutkia alttiutta laktoosi-intoleranssiin ja laskimotukokseen.

Noin sadan euron hintaiset testipaketit ostetaan apteekeista, näyte otetaan kotona pyöräyttämällä posken sisäpintaa pumpulipuikolla, minkä jälkeen näyte postitetaan. Kirjallinen vastaus saapuu kotiin noin kahden viikon kuluttua.

– Vastaukseen kuuluu testitulosta syventävää terveystietoa ja käytännön toimintasuosituksia, joilla esimerkiksi laskimotukoksen riskiä voi pienentää, kertoo testit kehittäneen Genecodebook Oy:n toimitusjohtaja Niina Saarinen.

Suomalaisista noin 200 000:lla on geneettinen laskimotukosriski ja 900 000:lla laktoosi-intoleranssi.

Geenitestieen arvellaan kiinnostavan eniten 40-49-vuotiaita pääkaupunkiseudulla asuvia keskituloisia naisia, jotka eivät harrasta liikuntaa.

Geenitestejä myyvät toistaiseksi vain Oma Plus -ketjun apteekit, mutta neuvottelut ovat käynnissä toiminnan laajentamiseksi.

– Apteekit tarjoavat nykyisin lääkemyynnin lisäksi hyvin monenlaisia terveydenhuollon palveluja, kuten verenpaineen tai kolesterolin mittausta.  Geenitestauksen mukaantulo korostaa apteekin asemaa sairauksien ennalta ehkäisyssä ja terveyden ylläpidossa, Saarinen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markus Perola uskoo geenitestauksen yleistyvän tulevaisuudessa nopeasti.

Testien vaikuttavuudesta on kuitenkin vasta vähän tietoa. Perolan mielestä on hyvin tärkeää, että testitulokset tulkitaan oikein, muuten ne voivat herättää ihmisissä turhaa huolta

– Jos ihmiset haluavat panostaa omaan terveyteensä, niin mikäs siinä. Testituloksen kanssa voi tulla lääkärin luokse juttelemaan, niin silloin voidaan kiinnittää huomiota muihin riskitekijöihin.

Testejä voi myös tilata verkkokaupasta www.geenitesti.fi (EE)