Uutinen

Fimean maksuihin ehdotetaan rajuja korotuksia

08.12.2011 | 12:13

Lääkealan toimijoiden lupa- ja tarkastusmaksut nousisivat jopa kaksin-kolminkertaisiksi.

Fimea on esittänyt STM:lle palvelumaksujensa tuntuvia korotuksia, jotta sen suoritteistaan perimät maksut vastaisivat paremmin niiden tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia. Jos asetusluonnoksen maksutaulukko toteutuu esitetyllä tavalla, lääkealan toimijoiden lupa- ja tarkastusmaksut nousevat viime vuoden suoritemäärien perusteella arvioituna yhteensä noin 670 000 eurolla.

Esimerkiksi lääketehdasluvan hintaa ehdotetaan korotettavaksi 1 500 eurosta 3 000 euroon, lääketukkukauppaluvan 1 000 eurosta 2 000 euroon ja sairaala-apteekin tai lääkekeskuksen perustamista koskevan luvan 500 eurosta 1 500 euroon.

Apteekkiluvasta perittävä maksu nousisi 3 000 eurosta 5 000 euroon, sivuapteekkiluvasta joutuisi jatkossa pulittamaan 2 500 euroa eli 1 000 euroa nykyistä enemmän. Apteekin palvelupisteluvan hinnaksi esitetään 1 500 euroa ja verkkopalveluilmoituksen käsittelymaksuksi 1 000 euroa.

Apteekkariliiton mielestä apteekkiluvasta perittävää maksua ei voida korottaa näin rajusti ilman erityisiä perusteita varsinkaan, kun maksu nostettiin 1 685 eurosta 3 000 euroon vasta maaliskuussa 2010.

Apteekkariliiton mukaan sivuapteekki- ja palvelupisteluvista perittävät maksut eivät edistäisi syrjäseutujen lääkejakelun turvaamista ja etenkin apteekin palvelupisteen toimiluvasta perittävä maksu jopa estäisi niiden perustamista. Tuhannen euron maksu apteekin verkkopalveluilmoituksen käsittelemisestä ei liiton mielestä myöskään millään tavoin kuvaa Fimean työmäärää asiassa, vaan on mielivaltaisesti asetettu.

Apteekkariliitto pitää tärkeänä, että Fimean perimät maksut suhteutetaan niihin tehtäviin ja toimenpiteisiin, joista maksu peritään, ja että Fimean rahoituspohja selvitetään uudelleen siten, että rahoituspohja ei rakennu yksinomaan palvelu- ja valvontamaksujen varaan. Sitä ei edellytetä missään muussakaan viranomaistehtäviä suorittavassa valtion virastossa, liitto huomauttaa.

Apteekkariliitto pitää kohtuuttomana myös sitä, että apteekkitarkastuksen maksu on samansuuruinen riippumatta tarkastettavan toimipisteen koosta. Liitto muistuttaa, että maksujen kaksinkertaistamista ei voida perustella työmäärän kasvulla tai palkka- ja muiden kustannusten nousulla, sillä maksuja tarkistettiin viimeksi maaliskuussa 2010.

STM:n asetus Fimean maksullisista suoritteista on tarkoitus tulla voimaan jo tammikuun alussa. Asetusluonnos oli hiljattain lausuntokierroksella. Myös Lääketeollisuus arvosteli lausunnossaan maksujen rajuja korotusaikeita. (EK)