Uutinen

Fimean johtoon halutaan lääkealan moniosaaja

25.09.2009 | 13:16

Marraskuun alussa toimintansa aloittavaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan odotetaan lääkealalla jo kuumeisesti osaavaa johtajaa.

Apteekkarilehti kysyi kolmelta lääkealan vaikuttajalta vinkkejä ylijohtajan rekrytointiin. Toiveensa ylijohtajan osaamisesta esittivät Apteekkariliiton toimitusjohtaja Reijo Kärkkäinen, Lääketeollisuus ry:n edunvalvonnan johtaja Sirpa Rinta sekä Rinnakkaislääketeollisuus ry:n puheenjohtaja Mikä Käyhkö.

Valittavan ylijohtajan koulutuksesta ei lääkealalla ole suuria intohimoja. Apteekkariliiton Kärkkäisen mukaan kuitenkin farmaseuttinen peruskoulutus takaisi hyvän lääkealan osaamisen. Lääketeollisuus ry:n Sirpa Rinta pitää itsestään selvyytenä, että tulevalta ylijohtajalta löytyy soveltuva korkeakoulutukinto. Rinnakkaislääketeollisuuden Mika Käyhkön näkemyksen mukaan ymmärrys toiminnasta ja johtamisesta on tärkeämpää kuin tutkintonimikkeet.

Johtamistaidot kunniaan

Kärkkäinen, Rinta ja Käyhkö odottavat kaikki Fimean johtajalta vankkaa johtamistaitoa. Kärkkäinen ja Rinta nostavat esille myös EU-asioihin perehtyneisyyden.

- Fimea on ensisijaisesti hallintovirasto. Tarvitaan henkilöä, joka tuntee terveydenhuollon ja lääkehuollon hallinnon sekä EU:n lääkepuolta riittävästi. Myös johtamiseen on kiinnitettävä huomiota, kiteyttää Kärkkäinen.

Vaikka kaikki kolme edellyttävätkin ylijohtajalta hyvää lääkealan tuntemusta, Rinta muistuttaa, että minkään erikoisalan huippuosaajaa ei ole syytä etsiä.

- Asiantuntijoitahan hänellä on talo täynnä, Rinta toteaa.

Lääketeollisuus haluaakin johtajan valinnassa painotettavan johtamistaitojen lisäksi yhteistyökykyä.

- Uuden organisaation käynnistysvaiheessa on erityisen tärkeää saada henkilöstö motivoitua ja uudet tehtävät joustavasti käyntiin, hän summaa.

Rinnakkaislääketeollisuudessa halutaan painottaa kokonaisvaltaista lääkealan osaamista ja ymmärrystä siitä, miten suuri merkitys myyntilupien käsittelyprosessilla on lääketeollisuudelle ja yhteiskunnalle.

- Myyntilupien käsittelyajat ovat tämän organisaatiouudistuksen aikana pidentyneet huomattavasti. Odotamme, että tuleva ylijohtaja ymmärtää, miten suuri vaikutus hänen johtamallaan organisaatiolla on myyntilupaprosessiin ja edelleen siihen, miten prosessin sujuvuus tai sujumattomuus vaikuttaa yhteiskunnan rinnakkaislääkkeiden kautta saamiin kustannussäästöihin, toteaa Käyhkö.

Nimiä ei kukaan kolmesta lääkelan vaikuttajasta halua yksilöidä. Kärkkäinen sen sijaan heittää ilmoille vielä yhden ehdotuksen:

- Nyt vihdoin voisi olla myös naisen vuoro. (TK)