Uutinen

Fimea: Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää koronavirusinfektiossa

18.03.2020 | 10:20

Teksti : ERJA ELO

Tällä hetkellä ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä, jonka mukaan ibuprofeeni pahentaisi COVID-19 -infektiota.

Fimea on vastannut mediassa liikkuviin kannanottoihin, joiden mukaan ei-steroidaaliset tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, pahentaisivat koronavirusinfektiota.

Kun potilas tarvitsee lääkettä kivun ja kuumeen lievittämiseen, tulee lääkevalmisteen valinnassa huomioida kaikki vaihtoehdot, kuten parasetamoli sekä ei-steroidaaliset tulehduskipulääkkeet, esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni.

Lääkkeen sopivuus kullekin potilaalle tulee aina arvioida yksilöllisesti. Samalla tulee ottaa huomioon yleiset kivun ja kuumeen hoitosuositukset.

EU:n lääkevirasto arvioi käytön turvallisuutta

Euroopan lääkeviraston lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) arvioi parhaillaan ibuprofeenin ja ketoprofeenin käytön turvallisuutta vakavissa infektioissa.

Arviointi aloitettiin kesällä 2019 Ranskan lääkeviraston (ANSM) tekemän tutkimuksen johdosta. Tutkimuksessa löydettiin viitteitä siitä, että vesirokko ja eräät bakteeri-infektiot voisivat ilmentyä voimakkaampina ibuprofeeni- tai ketoprofeenihoidon yhteydessä.

Monien tulehduskipulääkkeiden tuotetiedoissa on jo varoitukset siitä, että niiden kipua ja tulehdusta vähentävät vaikutukset saattavat piilottaa pahenevan infektion oireet. PRAC arvioi, onko asia esitetty valmistetiedoissa riittävässä laajuudessa tai tarvitaanko lisätoimenpiteitä.

Fimea ei näe asialla suoraa yhteyttä koronavirusinfektioon, mutta uudelle tutkimustiedolle on tarvetta. On esitetty olettamuksia erilaisista mekanismeista, joilla eri lääkkeet voisivat vaikuttaa koronavirusinfektion etenemiseen, mutta vakuuttavaa näyttöä niiden merkityksestä ei toistaiseksi ole.

Meneillään olevaa hoitoa voi jatkaa

Tulehduskipulääkkeiden käyttöä voi Fimean mukaan jatkaa hyväksyttyjen tuotetietojen mukaisesti. Se suosittelee, että lääkkeitä käytetään pienimmällä tehokkaalla annoksella mahdollisimman lyhyen ajan.

Meneillään olevaa hoitoa ibuprofeenilla tai muilla tulehduskipulääkkeillä ei ole syytä keskeyttää yllä mainitun epäilyn perusteella. Tämä on erityisen tärkeää potilaille, jotka käyttävät näitä lääkkeitä kroonisiin sairauksiin.

Lisätietoa kysyä terveydenhoitohenkilöstöltä. Myös apteekit pystyvät neuvomaan lääkkeiden turvallisessa käytössä. Lisätietoa on saatavilla myös THL:n verkkosivulta.