Uutinen

Fimea: Syrjäseutujen apteekit eivät vaarassa

12.10.2011 | 14:33

Fimean keskiviikkona julkaiseman selvityksen mukaan reseptilääkkeiden kova hintakilpailu ei uhkaa syrjäseutujen apteekkitoimintaa. Apteekkariliiton Ilkka Oksalan mukaan tämä ei ole koko totuus.

Selvityksen mukaan apteekkitoiminta on Suomessa pääosin edelleen liiketaloudellisesti kannattavaa, vaikka viitehintajärjestelmän käyttöönotto ja sitä seurannut hintakilpailu onkin heikentänyt apteekkien kannattavuutta.

Fimean analyysin perusteella heikosti kannattavia apteekkeja on vähän. Kolmella prosentilla apteekeista vaikuttaisi olevan pidemmän aikavälin kannattavuusongelmia.

Heikosti kannattavia apteekkeja oli jo ennen viitehintajärjestelmän käyttöönottoa. Suurella osalla heikosti kannattavista apteekeista oli keskimääräistä suuremmat toimitila-, palkka- ja muut liiketoiminnan kulut. Heikosti kannattavat apteekit sijaitsevat enimmäkseen kaupunkien keskustoissa, eivät syrjäseuduilla.

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksalan mukaan Fimean arvio apteekkitaloudesta kertoo osan totuudesta, mutta ei koko totuutta.

– Apteekkariliitto on hyvin huolissaan apteekkien välisten talouserojen kasvusta. Tämä vaarantaa keskipitkällä aikavälillä lääkkeiden maanlaajuisen saatavuuden.

Lääketaksaa on korjattava

Apteekkitaloudessa heilahdukset eivät ole yhtä dramaattisia kuin vaikkapa teknologiateollisuudessa. Oleellista on kuitenkin havaita, että apteekkien talouden hiljainen alamäki jatkuu, jollei lääketaksaa korjata.

– Mikään talouden tuleva noususuhdanne ei nosta apteekkien taloutta, Oksala varoittaa.

Fimean selvityksen mukaan apteekit ovat lisänneet yleisten kauppatavaroiden myyntiä paikatakseen reseptilääkkeiden myynnin tappiota. Oksala huomauttaa, ettei tämä kuitenkaan onnistu syrjäseutujen pieniltä apteekeilta. Niiden asiakkaat eivät juuri osta apteekeista muita tuotteita kuin lääkkeitä.

– Nyt on oleellista katsoa kymmenen vuoden päähän. Miten maanlaajuinen lääkejakelu turvataan tilanteessa, jossa reseptilääkkeiden hinnat koko ajan vain laskevat ja missä väki harvaan asutuilla seuduilla entisestään vähenee. Nyt on niiden toimenpiteiden aika, joilla vaikutetaan kymmenen vuoden päähänkin, Oksala vaatii.

Fimea on selvittänyt apteekkien taloudellisen tilan kehittymistä vuosina 2008–2010. Selvityksen tarkoituksena oli tuottaa riippumatonta tietoa apteekkitaloudesta Fimean perustehtävien mukaisesti. (EE)

Selvitys kokonaisuudessaan ->