Uutinen

Fimea seuraa koronavirusepidemian vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen

12.02.2020 | 14:47

Teksti : ERJA ELO

Epidemia saattaa laajetessaan aiheuttaa häiriöitä sekä lääkevalmisteiden raaka-aineiden, välituotteiden että valmiiden tuotteiden valmistukseen ja jakeluun.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea seuraa aktiivisesti koronavirusepidemian tilannetta ja erityisesti sen vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen.

Suomen terveydenhuollon toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä ja myös Euroopan lääkevalvontaviranomaisten kesken tietoja tilanteesta päivitetään säännöllisesti.

Fimea on kehottanut lääkevalmistajia ja lääkkeiden maahantuojia arvioimaan viruksen mahdollisen leviämisen vaikutuksia lääkevalmisteiden saatavuuteen sekä toimitusketjuihinsa ja varastotilanteeseensa. Lääkkeen myyntiluvan haltija on vastuussa lääkkeidensä saatavuudesta. Myyntiluvan haltijoiden on varmistettava, että toimitusketjut ovat riittävän joustavia kestämään toimitushäiriöitä.

Joustavuusteen voi Fimean mukaan kuulua esimerkiksi ylimääräisen varaston pitäminen tai vaihtoehtoinen tuotteiden ja materiaalien hankinta. Myyntiluvan haltijoiden on ilmoitettava Fimealle hyvissä ajoin etukäteen tulossa olevista saatavuushäiriöistä.

Suomessa lääkkeiden saatavuutta turvaa myös velvoitevarastointi.

Kiina on merkittävä lääkkeiden valmistaja

On arvioitu, että Kiina tuottaa noin 40 prosenttia kaikista lääkkeiden vaikuttavista aineista. Esimerkiksi toinen lääketeollisuuden jättiläinen, Intia, on pitkälti riippuvainen Kiinasta tuotavista lääkeaineista.

Apteekkarilehti kirjoitti aiemmin siitä, miten Kiina on sulkenut tuhansittain ympäristölle ja työntekijöille vaarallisia tehtaita. Tämä on parantanut ympäristön ja ihmisten terveyttä, mutta heikentänyt lääkkeiden saatavuutta Euroopassa.