Uutinen

Fimea selvittää Yliopiston Apteekissa Porissa tapahtunutta insuliinineulasekaannusta

03.04.2018 | 14:21

Teksti : INKERI MERILUOTO

Apteekkariliitto kehottaa jäsenapteekkejaan tarkistamaan lääkejätteisiin liittyvien toimintaohjeiden ajantasaisuuden.

Yliopiston Apteekin Porin sivuapteekissa tapahtui viime viikolla vakava potilasturvallisuutta vaarantava virhe, kun apteekista myytiin viime tiistaina (27.3.) asiakkaalle 20 käytettyä insuliinikynän neulaa.

Apteekinhoitaja Marika Osaran  Aamulehdelle antaman haastattelun mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe.

Yliopiston Apteekki on käynnistänyt tapauksesta sisäisen selvityksen. Asiakas on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sai tiedon tapahtuneesta lauantaina. Fimea on käynnistänyt valvontatoimenpiteet ja asian selvittäminen jatkuu.

Apteekkariliitto kehottaa tarkistamaan toimintaohjeiden ajantasaisuuden

Fimean määräyksen mukaan lääkejätteiden käsittely, säilyttäminen apteekissa ja luovuttaminen kuljetettavaksi hävittämistä varten on ohjeistettava toimintaohjeella.

Apteekkariliitto kehotti tiistaina (3.4.) kaikkia apteekkeja tarkistamaan, että toimintaohjeet ovat kaikilta osin ajan tasalla ja että apteekkien työntekijät ovat ohjeisiin hyvin perehtyneitä.

Lääkejätteen hävittämiskäytänteissä on kuntakohtaisia eroja, ja erot koskevat myös neulajätettä.

Joissakin kunnissa neulajätteet ohjeistetaan hävittämään talousjätteen mukana esimerkiksi keräämällä ne läpäisemättömään astiaan, kuten muoviseen mehukanisteriin, kun taas toisilla alueilla nämä ohjeistetaan palauttamaan apteekkeihin.

- Ero johtuu siitä, että vain osalla paikallisista jätteenpolttolaitoksista on olemassa hyväksytyt prosessit neulajätteiden käsittelyyn. Toimintaohjeessa ja asiakkaille annettavassa neuvonnassa tulee huomioida alueella vallitsevat käytännöt, sanoo farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.