Uutinen

Fimea: Laittoman verkkoapteekin myymä lääkeväärennös voi tappaa

15.10.2018 | 10:12

Teksti : ERJA ELO

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus kampanjoi tällä viikolla lääkkeiden turvallisen hankinnan puolesta.

Fimea muistuttaa kuluttajia siitä, että verkossa toimii paljon laittomia verkkoapteekkeja, joissa voidaan myydä aitojen lääkkeiden sijaan mitä tahansa tuttujen lääkevalmisteiden nimillä.

Väärennetty lääke on aina vaarallinen ja voi pahimmillaan jopa tappaa.

– Lääkeväärennökset ovat nykyisin taitavasti tehtyjä, ja niitä on melkein mahdoton tunnistaa ilman laboratoriotutkimuksia. Siksi kuluttajan tulee harkita tarkkaan, mistä lääkkeensä hankkii, kertoo Fimean yliproviisori Sami Paaskoski.

Reseptilääkkeitä ilman reseptiä

Laittomat verkkoapteekit ovat usein ammattitaitoisesti tehtyjä ja antavat luotettavan vaikutelman. Kuluttajia yritetään vakuuttaa toiminnan luotettavuudesta muun muassa logoilla, sertifikaateilla ja markkinointiväittämillä.

Ennen ostospäätöksen tekemistä kuluttajan on tärkeä arvioida sivuston sisältöjä ja selvittää, kuka verkkoapteekkia pitää ja missä se toimii.

Paaskoski muistuttaa, että laillinen verkkoapteekki ei koskaan myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä tai laillisia alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella. Laittomissa verkkoapteekeissa ei myöskään ole kuluttajansuojaa.

Fimean sivuilla lista laillisista verkkoapteekeista

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista tai laillisista apteekkien verkkokaupoista.

– EU-alueella toimivat lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta, tarkentaa Paaskoski.

Suomessa toimii jo lähes 120 laillista apteekin pitämää verkkopalvelua. Fimean verkkosivuilla on lista Suomessa toimivista laillisista verkkoapteekeista.

Fimea muistuttaa myös, että ulkomaisista verkkoapteekeista tilattaessa on huomioitava lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset.

– Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse EU:n ulkopuolelta on kielletty. Kuluttaja voi syyllistyä laittomaan lääkekauppaan, jos tilatut valmisteet sisältävät Suomessa lääkkeeksi katsottavia aineita, summaa Paaskoski.

Kampanja näkyy kuluvalla viikolla verkossa YouTubessa sekä pääkaupunkiseudulla metroissa ja raitiovaunuissa sekä Kuopion bussiliikenteessä. Kampanja on jatkumoa muutama viikko sitten alkaneelle viranomaisten Omalla vastuulla -yhteiskampanjalle, jossa painotettiin turvallista verkko-ostamista.