Uutinen

Fimea: Lääkkeitä ei pidä hamstrata

16.03.2020 | 08:40

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa vahvasti malttiin lääkkeitä ostettaessa. Apteekkeja ohjeistetaan luovuttamaan vain yksi pakkaus itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.

Fimean mukaan ylisuuria kotivarastoja ei pidä koronaviruksen aiheuttamassa erikoistilanteessakaan hankkia varmuuden vuoksi. Reseptilääkkeiden osalta tulee puolestaan noudattaa Kelan ohjeistusta koronaviruspandemian ajalle.

Viikonlopun ylimitoitetun hamstraamisen seurauksena apteekkien lääkevarastot saattavat olla joidenkin lääkevalmisteiden osalta hetkellisesti lopussa. Kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ei kuitenkaan ole uhattuna. Suomen lääketukkukaupoissa on kipu- ja kuumelääkkeitä yli puolen vuoden normaalikulutusta vastaavat varastot.

Vain tarpeeseen

Apteekkien varastojen turvaamiseksi ja lääketukkukauppojen toimitusten normalisoimiseksi Fimea kehottaa tilaamaan ja hankkimaan ainoastaan niitä lääkkeitä, joihin tällä hetkellä on tarvetta. Tämä on välttämätöntä kriittisten lääkekuljetusten varmistamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi mahdollisimman nopeasti.

Fimea muistuttaa samalla, että kaikilla lääkkeillä, myös itsehoitolääkkeillä, on sivu- ja haittavaikutuksia. Siksi lääkkeitä tulee käyttää ohjeiden mukaan ja vain tarvittaessa. Parasetamolin käytössä on erittäin tärkeää noudattaa turvallisiksi todettuja annossuosituksia (aikuisilla enintään 3 g/vrk) haittavaikutusten, kuten esimerkiksi maksavaurioiden, välttämiseksi.

Fimea ohjeistaa apteekkeja luovuttamaan tällä hetkellä esimerkiksi vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.

Kipu- ja tulehduslääkkeiden käytön ohjauksesta vastaavat Suomen terveysviranomaiset.

Joustoa reseptilääkkeiden toimitusväleihin

Reseptilääkkeiden osalta apteekki voi koronavirusepidemin aikana erityisistä syistä poiketa SV-ohjeiden mukaisista toimitusväleistä ja joustoajoista. Näissä tilanteissa apteekki ilmoittaa Kelalle ostokerran lisätiedoissa ”korona”.

Menettelyllä on tarkoitus vähentää ylimääräisiä apteekkikäyntejä koronaviruksen leviämisen vähentämiseksi.

Apteekki voi farmaseuttisen harkintansa mukaan joustaa toimitusväleistä esimerkiksi tilanteissa, joissa se on tarpeen yhtä tai useaa lääkettä käyttävän asiakkaan tai tämän puolesta asioivan henkilön asiointikertojen vähentämiseksi. Samoin jouto on mahdollinen esimerkiksi koronavirusepidemian vuoksi eristykseen, karanteeniin tai muuhun liikkumiskieltoon määrätyn asiakkaan lääkehoidon turvaamiseksi.

Toimitusvälien joustoaikoja voidaan pidentää tällaisissa tilanteissa yhdellä viikolla.