Uutinen

Fimea esittää biologisten lääkkeiden vaihtoa apteekkiin

11.06.2019 | 09:30

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Fimea haluaa vauhdittaa biosimilaarien hyödyntämistä ja ehdottaa, että biologisten valmisteiden lääkevaihto siirtyy apteekkeihin. Tavoitteena on säästää.

Fimea on selvittänyt lääkealan ammattilaisten, yritysten ja potilasjärjestöjen näkemyksiä biologisten lääkkeiden vaihdon turvallisuudesta. Selvityksen perusteella biologisten valmisteiden lääkevaihto on mahdollista, jos se suunnitellaan huolellisesti ja toteutetaan asteittain.

Kaikkien sidosryhmien tulisi osallistua suunnitteluun. Vaihtoa voitaisiin kokeilla alueella, jossa apteekin ja muun terveydenhuollon yhteistyö on erityisen tiivistä.

Fimea määrittäisi biologisten lääkkeiden sekä antolaitteiden vaihtokelpoisuuden. Apteekit lakisääteinen velvoitete lääkeneuvonnasta laajenisi koskemaan myös biologisen lääkkeen käyttöopastusta. Apteekit saisivat tuekseen uusia työkaluja ja järjestelmiä.

– Apteekit suhtautuvat ehdotukseen varovaisen positiivisesti. Jos käyttölaitteen opastus kuitenkin lisää merkittävästi apteekin työmäärää ja kouluttautumistarvetta, tämä pitäisi myös korvata kohtuullisesti, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Vaihto heti ja vuoden välein

Lääkevaihto tehtäisiin apteekissa aina, kun biologisen hoito aloitetaan eli ensimmäistä lääkemääräystä toimitettaessa.  Käytössä olevia biologisia lääkkeitä voitaisiin vaihtaa esimerkiksi vuoden välein. Lääkärillä olisi oikeus kieltää lääkevaihto  lääketieteellisistä tai hoidollisista syistä.

Antolaitteen turvallinen käyttö varmistettaisiin apteekeissa myös toisen puolesta asioitaessa ja verkkotilausten yhteydessä.

Apteekki ja muut terveydenhuollon yksiköt varmistavat yhdessä, että potilas saa yhdenmukaista lääketietoa ja opastusta antolaitteen käyttöön. Tiedon pitäisi kulkea lääkehoitoon osallistuvien ammattilaisten kesken nykyistä paremmin ja strukturoidummin.

Kaikkien lääkehoitoon osallistuvien ammattilaisten osaamista vahvistettaisiin perus- ja täydennyskouluksessa. Lisäksi varmistettaisiin, että kaikilla on saatavilla objektiivista tietoa biosimilaareista.

Taustalla suuret säästöpaineet

Patenttisuojan menettäneet kemialliset lääkkeet on vaihdettu halvempiin apteekissa 2000-luvun alusta asti. Viitehintajärjestelmäkin täytti juuri kymmenen vuotta.

Viitehintajärjestelmän säästöjä on mahdoton arvioida, mutta pelkästään apteekkien tekemät lääkevaihdot ovat säästäneet Kelan tilastojen mukaan jo pitkälti yli miljardi euroa.

Biologiset lääkkeet on rajattu tähän asti vaihdon ulkopuolelle. Lääkärillä on periaatteessa velvollisuus suosia halvinta valmistetta, mutta käytännössä vaihdot ovat jääneet vähiin, kilpailua ei ole syntynyt, eikä biosimilaareista ole saatu toivottua helpotusta lääkekuluihin.

Biologisten lääkkeiden käyttö kuitenkin yleistyy, ja siksi myös niiden rinnakkaisversioiden, biosimilaarien markkina pitäisi saada toimimaan. Viime vuonna kymmenestä korvatuimmasta lääkkeestä kuusi oli biologisia.

Näistä neljään on jo saatavilla biosimilaari. Pelkästään näistä neljästä valmisteesta maksettiin viime vuonna lääkekorvauksia 153 miljoonaa euroa.

Annostelutapa vaikeuttaa vaihtoa

Biologisten lääkkeiden vaihto ei ole aivan yhtä yksinkertaista kuin kemiallisten tablettien, sillä jokaisella biosimilaarilla on oma, usein alkuperäisvalmisteesta poikkeava annosteluväline.

Fimea on kuitenkin useiden muiden EU:n lääkeviranomaisten tavoin todennut biosimilaarit vaihtokelpoisiksi. Tiettävästi apteekkivaihtoa on tehty vain Virossa ja Puolessa.

Fimean mukaan vaihdon lääkitysturvallisuus tulee varmistaa niin, ettei se kuormita tarpeettomasti osapuolia, mutta mahdollistaa kustannusvaikuttavan ja vaikuttavan lääkehoidon toteutumisen.