Uutinen

Fimea: Apteekit neuvovat itsehoitolääkkeiden käytössä varsin hyvin

03.12.2018 | 14:01

Teksti : ERJA ELO

Apteekkien neuvonta toteutuu Fimean tekemän tutkimuksen mukaan varsin hyvin, mutta laatu vaihtelee. Apteekkariliiton mukaan apteekeissa otetaan tuloksista oppia ja kehitetään neuvontaa.

Apteekkien neuvonta toteutuu Fimean mukaan varsin hyvin asiakkaan pyytäessä lisäneuvontaa vaativaa itsehoitolääkettä tai nenäsumutetta.

Kehitettävää lääkeneuvonnassa sekä lääkehoidon tarpeen ja soveltuvuuden arvioinnissa on erityisesti silloin, kun asiakas pyytää kipulääkettä kauppanimellä.

Lisäksi hinnaltaan edullisempia kipulääkevalmisteita suositellaan harvoin ja lähes aina myydään kaksi 30 tabletin kipulääkepakkausta (400 mg) selvittämättä syytä kahden pakkauksen tarpeelle.

Asia selvisi Fimean tutkimuksessa, jonka tavoitteena oli selvittää itsehoitolääkeneuvonnan toteutumista suomalaisissa apteekeissa.

Fimea korostaa, että havainnointitutkimus koskee vain kolmea haamuasiakastutkimukseen valittua asiakastapausta apteekeissa. Tästä syystä tuloksia ei voida yleistää kattamaan kaikkea Suomen apteekkien lääkeneuvontaa.

Fimean mukaan erityisesti kauppanimellä lääkettä pyytävien asiakkaiden palvelu on syytä ottaa kehittämiskohteeksi sekä apteekkien sisäisissä koulutuksissa että kansallisessa perus- ja täydennyskoulutuksessa.

Apteekit kehittävät neuvontaansa

Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler vakuuttaa, että Fimean tutkimuksen tuloksia käytetään apteekkien itsehoitolääkeneuvonnan kehittämisessä.

Tutkimus osoittaa Sandlerin mukaan, että apteekissa asiakkaan lääkkeen tarve varmistetaan ja häntä neuvotaan lääkkeen oikeassa ja turvallisessa käytössä.

– Lisäneuvontaa vaativien itsehoitolääkkeiden ja oireenmukaista hoitoa hakevien asiakkaiden kohdalla tämä toteutuu erittäin hyvin. Tämän perusteella LVI-kategoriaa voitaisiin Suomessa turvallisesti laajentaa.

Sandler myöntää, että apteekin ammattilaiselle on haastava tilanne, kun asiakas pyytää kipulääkettä tuotenimellä.

– Viime vuoden aikana apteekeissa on kiinnitetty erityistä huomiota lääkeneuvontaan itsehoidon riskilääkkeissä, joihin haamututkimuksen ibuprofeenikin kuuluu. Tutkimuksen perusteella meillä onkin juuri tässä eniten kehitettävää.

Haamuasiakkaita jatkossakin

Fimean tutkimus toteutettiin haamuasiakasmenetelmällä 146 apteekissa syksyn 2016 ja kevään 2018 aikana. Käynnit teki menetelmään erikoistunut yritys.

Satunnaisesti valituissa apteekeissa vierailtiin tutkimusajanjaksolla kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla yksittäisissä apteekeissa toteutettiin sama haamuasiakastapaus kolmesta eri vaihtoehdosta, joita olivat: ibuprofeenia kauppanimellä, lisäinformaatiota vaativaa itsehoitolääkettä ja nenäsumutetta oireeseen hakeva asiakas.

Lääkeneuvonnan valvonta on osa Fimean toteuttamia apteekkitarkastuksia. Fimea jatkaa säännöllisesti haamuasiakaskäyntien toteutusta. Tällä tavoin seurataan lääkelain lääkeneuvontavelvoitteen toteutumista apteekkitarkastusten lisänä ja kerätään valtakunnallisesti tietoa lääkeneuvonnan laadusta.

Turvallinen itselääkintä edellyttää, että lääkkeen käyttäjä saa oireeseensa ja itselleen yksilöllisesti sopivan itsehoitovalmisteen, tuntee sen käyttöohjeet ja tietää turvallisen itselääkintään sopivan ajanjakson. Apteekkien farmaseuteilla ja proviisoreilla on keskeinen rooli itsehoitolääkkeiden valinnassa ja ohjauksessa.