Uutinen

Farmasian Päivillä puhetta Brexitistä ja lääkkeiden saatavuushäiriöistä

29.11.2019 | 08:25

Teksti : ERJA ELO

Alan suurin koulutustapahtuma kerää taas tuhansia apteekki- ja lääkealan ammattilaisia Helsingin Messukeskukseen.

Farmasian Päivillä käsitellään perjantaina ja lauantaina jälleen ajankohtaisia aiheita. Mukaan ovat mahtuneet esimerkiksi Brexitin vaikutukset, osastofarmasian muutos ja biologisten lääkkeiden vaihtokelpoisuus.

Tapahtumassa esitellään myös käytännön ratkaisuja, joilla apteekit voivat toimia asiakkaan parhaaksi saatavuushäiriötilanteissa.

– Luentovieraita on kummallekin päivälle tulossa noin tuhat. Tällä kertaa perjantai näyttää vilkkaammalta. Näyttelyvieraiden määrää emme vielä tiedä, mutta odotamme kävijöitä saman verran kuin aiempina vuosina, kertoo Farmasian Oppimiskeskuksen toiminnanjohtaja Katariina Kalsta.

Kattoteemana on digi@farmasia. Asiantuntijat kertovat, onko terveysteknologia sivuuttanut oman kehon kuuntelemisen ja mikä on terveydenhuollon ammattilaisen rooli mittausbuumissa.

Tänä vuonna nähdään ensimmäistä kertaa suurryhmäsimulaatio.

– Kyseessä on uudenlainen oppimismalli, jossa näytelmän keinoin esitellään potilaan hoitoketjua sairaalassa ja apteekissa. Lopuksi pohditaan asiantuntijoiden ja yleisön kesken, mitä tilanteissa olisi voitu tehdä, kertoo Farmasian Oppimiskeskuksen koulutuspäällikkö Anna Salonen.

Lauantai-iltapäivän viimeinen sessio on kaikille asiakaspalvelutyötä tekeville tarkoitettu ”kohtaamisen laboratorio”. Taiteilijapari Mikko Kuustonen ja Hanna Brotherus kertovat vuorovaikutuksen merkityksestä asiakaskohtaamisissa ja osoittavat, miksi erilaisten asiakkaiden kohtaaminen on työntekijöille lahja.

– Odotan itse tältä esitykseltä paljon. Apteekin ovestahan voi tulla vuoron perään aivan erilaisessa mielentilassa olevia asiakkaita, Kalsta sanoo.

Oma osasto reseptilääkkeille

Farmasian Päiviä kehitetään vuosittain kävijäpalautteen perusteella. Ekologisuuden vuoksi tilaisuudessa ei tänä vuonna jaeta lainkaan paperista käsiohjelmaa. Käytössä on ainoastaan tapahtumasovellus, joka on ladattavissa Android ja iOS-puhelimiin. Sovelluksesta löytyvät esimerkiksi luento-ohjelmat sekä esiintyjien ja näytteilleasettajien tiedot.

Osallistujat ovat toivoneet saavansa tietoa reseptilääkkeistä, joten näyttelyssä on ensimmäistä kertaa oma osasto reseptilääkkeille. Lääkelain markkinointisäännösten vuoksi osastolle pääsevät vain lääkärit ja farmasian tutkinnon suorittaneet.

Kävijäpalautteen perusteella Farmasian Päivät järjestetään ensi vuonna poikkeuksellisen aikaisin, jo lokakuun alussa.

– Kävijäkyselyjen perusteella lokakuun alku olisi paras aika osallistua koulutukseen. Odotusarvo on, että Farmasian Päivät siirtyisivät pysyvästi lokakuun alkuun. Tapahtumaa tullaan muutenkin uudistamaan reilusti, Kalsta vihjaa.