Kollegojen tapaaminen ja näyttely ovat järjestäjien mukaan tärkeitä syitä osallistua Farmasian Päiville. kuva: Andy Pilke
Uutinen

Farmasian Päivät palaa normaaliin

09.11.2022 | 10:00

Teksti : Erja Elo

Farmasian alan suurin koulutustapahtuma palaa poikkeusvuosien jälkeen normaaliin. Helsingin Messukeskukseen odotetaan 11.-12. marraskuuta yhtä paljon osallistujia kuin ennen pandemiaa.

Farmasian Päivät järjestetään kahden poikkeuksellisen koronavuoden jälkeen tutulla paikallaan.

– Marraskuun puoliväli on perinteinen ja osallistujien kannalta paras ajankohta. Tapahtumaan odotetaan kummallekin päivälle noin 2 000 osallistujaa eli olemme palanneet normaaliin, kertoo Farmasian oppimiskeskuksen toiminnanjohtaja Katariina Kalsta.

Viime vuonna osallistujamäärää verotti huonon koronatilanteen lisäksi se, että tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti lokakuun alussa.

Sitä edeltäneenä vuonna tapahtuma supistui pelkästään virtuaaliluennoiksi, koska pandemia esti näyttelyn järjestämisen.

– Farmasian Päivillä on kolme kivijalkaa: asiantuntijaluennot, lääkealan näyttely ja kollegoiden tapaamiset. Jos yksikin näistä puuttuu, tapahtuman luonne muuttuu merkittävästi. Olemme todella iloisia siitä, että tapahtuma on raskaiden poikkeusvuosien jälkeen elossa ja siihen tullaan kaikkialta Suomesta, Kalsta sanoo.

Viime hetken tärpit

Farmasian Päivillä on ohjelmaa apteekkien ja sairaala-apteekkien henkilöstölle, lääketeollisuuden asiantuntijoille sekä lääkealan päättäjille. 

Luentoja on käynnissä perjantaina ja lauantaina yhtäaikaisesti neljässä salissa sekä ohjelmalavalla.

Katariina Kalsta pohtii viime hetken tärppejä messuvieraille.

– Tämä onkin vaikea kysymys, koska haluaisin itse kuunnella todella montaa luentoa, mutta me järjestäjät olemme tapahtuman ajan usein kiinni muissa töissä.

Häntä kiinnostaisi perjantain sessio inhalaattorien ja tilanjatkeiden käytöstä, koska inhaloitavien astmalääkkeiden tulo viitehintajärjestelmään on valmistelussa. Perjantaina kuullaan myös kriisiajan lääkehuollosta sekä lääkkeiden saatavuuteen liittyvistä haasteista Suomen ja Euroopan tasolla. 

Lauantain ohjelmasta hän poimii luennon biologisista lääkkeistä. Hän haluaisi kuunnella myös luennon apteekkilupien myöntämisestä.

– Lisäksi vinkkaisin tutustumaan esillä oleviin postereihin. Ne jäävät monelta huomaamatta, vaikka siellä on paljon mielenkiintoista asiaa apteekkien ja sairaala-apteekkien toiminnan kehittämisestä sekä tieteellisistä tutkimuksista, Kalsta sanoo.

Tiina Koskenkorva esitteli Valo-ohjelman posteria Sevillan FIP-kongressissa. Posteri on nähtävillä myös Farmasian Päivillä. kuva: Taru Vanhala

Apteekkariliitto kertoo Valosta

Apteekkariliiton messuosastolla puhutaan apteekkien lääkitysturvallisuusohjelma Valosta.

Apteekkariliiton asiantuntijat keskustelevat messukävijöiden kanssa lääkitysturvallisuudesta ja kuulevat mielellään kokemuksia HaiPron käytöstä sekä apteekkien lääkitysturvallisuustyöstä.

– Messuosastolla on esillä myös aivan uusi lääkitysturvallisuusosaamisen itsearviointimittaristo, joka on tarkoitus jalkauttaa lääkitysturvallisuusvastaavien työkaluksi, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva.

Hän kertoo Valo-ohjelman etenemisestä ja kokemuksia apteekkien HaiPro-raportoinnista lauantaina luentosessiossa "Yhteistyöllä onnistunut lääkehoito".

Valo-ohjelmaa esittelevä posteri on esillä Farmasian Päivien posterikilpailussa. Posteri herätti aiemmin syksyllä kiinnostusta Sevillan FIP-kongressissa. Kansainväliset kollegat olivat Koskenkorvan mukaan vaikuttuneita sitä, miten hyvin Suomen kansallisen tason lääkitysturvallisuustyö sujuu eri organisaatioiden välillä.

Posterikilpailun voittajat palkitaan Farmasian Päivien avajaisissa perjantai-iltana.

Avajaisissa palkitaan muitakin tahoja: Vuoden opetusapteekki, Vuoden oppiva apteekki, Vuoden lääkeinformaatioteko sekä Albert Wuokko -palkinnon saaja. 

Apteekkari.fi seuraa tapahtumaa ja uutisoi voittajista tuoreeltaan perjantaina.