Uutinen

Farmasian ala sai kollegiaalisuusohjeet

29.11.2019 | 10:00

Teksti : ERJA ELO

Farmasialiitto, Apteekkariliitto ja Proviisoriyhdistys toivovat ohjeistuksen vahvistavan alan sisäistä yhtenäisyyttä.

Farmasian alan kollegiaalisuusohjeet on julkaistu ensimmäistä kertaa. Ohjeilla halutaan tukea ja edistää kollegiaalisuutta. Samalla vahvistuvat alan sisäinen yhtenäisyys ja asema yhteiskunnassa.

– Spontaanisti ajateltuna kollegiaalisuus on kollegan ja tämän ammattitaidon arvostusta ja kunnioitusta. Suurin merkitys on kuitenkin päivittäisillä kokemuksilla, joissa kollegoita autetaan ja täten vahvistetaan alan yhtenäisyyttä, Farmasialiiton puheenjohtaja Antti Kataja täsmentää.

Ajatus kollegiaalisuusohjeiden tekemisestä syntyi puolitoista vuotta sitten Farmasialiiton Farmaseuttisen toimikunnan kokouksessa.

Ohjeistusta on työstetty Farmasialiiton lisäksi Apteekkariliitossa ja Proviisoriyhdistyksessä. Ohjeita kommentoi myös Ammattieettinen neuvottelukunta.

– Näitä ohjeita ovat olleet työstämässä useammat tahot hyvin laaja-alaisesti. Farmasian ammattilaisuus yhdistää, vaikka työtehtävät ja -sektorit vaihtelevat, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler iloitsee.

Ohjeet jakautuvat neljään ryhmään: ammattietiikka, kommunikaatio ja yhteistyö sekä osaaminen ja vastuu.

– Kaiken taustalla ovat kuitenkin yhteiset tavoitteet eli asiakas- ja potilasturvallisuus sekä vastuu heidän parhaasta mahdollisesta hoidostaan, Proviisoriyhdistyksen puheenjohtaja Lasse Rautiainen tarkentaa.