Uutinen

Farmaseuttien kuormitus aiheuttaa vaaratilanteita isoissa ketjuapteekeissa Yhdysvalloissa

06.02.2020 | 09:33

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Potilaille vääriä lääkkeitä, lääkäreille turhia uusimispyyntöjä. Yhdysvaltain apteekkiketjujen kovat tulostavoitteet kuormittavat farmaseutteja ja johtavat joskus kohtalokkaisiiin virheisiin.

Suurissa yhdysvaltalaisissa apteekkiketjuissa paiskitaan töitä kaoottisissa olosuhteissa, kertoo The New York Times laajassa artikkelissaan. Kaaoksen seurauksena potilaita on joutunut hengenvaaraan saatuaan apteekista vääriä lääkkeitä.

Esimerkiksi teini-ikäinen tyttö sai astmalääkkeen sijaan verenpainelääkettä. Eräs nuori mies puolestaan ehti käyttää korvatippoja silmätippoina, kunnes joutui ensiapuun silmien poltteen vuoksi. Iäkäs rouva sai vahvaa syöpälääkettä masennuslääkkeen sijaan. Hän menehtyi komplikaatioihin.

Farmaseuttien mukaan onnettomuudet johtuvat siitä, että Yhdysvaltain isot apteekkiketjut, kuten CVS, Rite Aid ja Walgreens ovat alimiehitettyjä ja kaoottisia työpaikkoja, joilla on kovat tulostavoitteet. Farmaseuttien työhön kuuluvat muun muassa reseptit ja niiden uusimispyynnöt, influenssarokotteet, raportointi, neuvonta sekä asioiden ja määräysten tarkistaminen milloin lääkäreiltä, milloin vakuutusyhtiöiltä. Samalla pitäisi täyttää erinäisiä tulos- ja tehokkuusvaatimuksia.

Farmaseuttien mukaan työvuorot saattavat olla 13-tuntisia ja ne juostaan läpi ilman taukoja. Joskus myös ilman kollegoja.

Ketjut kuormittavat lääkäreitäkin

Myös lääkärit ovat valittaneet apteekkien toiminnasta. Lääkäreiden mukaan apteekit lähettävät jatkuvasti uusittaviksi reseptejä, joita ei ole tarkoitus uusia. Tämä johtuu osin automatiikasta, osin ketjujen myyntitavoitteista. Seurauksena on turhaa työtä lääkäreille ja turhaa lääkitystä potilaille.

Esimerkiksi mielenterveyspotilaille myydään mielialalääkkeitä joskus liian isoja määriä kerralla, mikä kasvattaa muun muassa itsemurhariskiä.

Puun ja kuoren välissä

Farmaseutit kuvaavat olevansa vaaraksi yhteiskunnalle työskennellessään apteekkiketjuissa. He pelkäävät aiheuttavansa vahinkoa potilaille, ja toisaalta menettävänsä työnsä, jos ryhtyvät vastustamaan ketjujen toimintatapoja.

Farmaseutit ovat kirjelmöineet eri viranomaisille, mutta ongelmiin tarttuminen on vaikeaa. Joissain osavaltioissa on yritetty säätää lakeja muun muassa lounastauoista ja työvuorossa olevien farmaseuttien määrästä, mutta niille viitataan kintaalla.

Apteekkiketjujen mukaan virheet ovat olleet yksittäisiä eivätkä välttämättä johdu farmaseuttien työkuomasta tai kohtuuttomista tulostavoitteista. Ketjuilla on isot lihakset, ja niiden ääni kuuluu. Viisi ketjuista kuuluu Yhdysvaltain 100 suurimman yrityksen joukkoon.

Seuraavaksi ongelmia yritetään ratkoa keskustelemalla. Viranomaiset ovat kutsuneet apteekkiketjuja yksityisiin tapaamisiin selvittämään toiminnan riskejä. Ainakin osa ketjuista on vastannut kutsuihin myöntävästi.