Uutinen

Eurooppalaisten reseptien tunnustaminen vaatii vielä työtä

27.04.2012 | 14:30

Potilasdirektiivin implementointi puolentoista vuoden päästä ei vielä mullista reseptien tunnustamista toisessa EU-maassa.

Avoimia kysymyksiä on vielä runsaasti.

– Yksityiskohtia mietitään parhaillaan kansallisella tasolla. Säädösehdotukset tulevat lausunnolle syksyllä, kertoi Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Apteekkaripäivillä.

Peuran avoimia kysymyksiä ovat muun muassa se, miten voidaan varmistua, että reseptin on todellakin määrännyt reseptissä mainittu lääkäri tai miten suhtaudutaan reseptin voimassaoloaikaan, joka vaihtelee Euroopan maissa 5 päivästä kahteen vuoteen. Myös lääkevaihtoon liittyvät kysymykset ovat Peuran mukaan ongelmallisia ja vaativat vielä selkeyttämistä.

Euroopan apteekkijärjestön, PGEU:n, pääsihteeri John Chave muistuttikin, että apteekissa voidaan kieltäytyä eurooppalaisen reseptin toimittamisesta, jos ei voida varmistua reseptin aitoudesta, sisällöstä tai ymmärrettävyydestä. Myös eettiset syyt voivat olla toimittamisesta kieltäytymisen syynä.

– Direktiivillä on haluttu turvata hoidon jatkuvuus. Lomalaisen on kuitenkin viisainta jatkossakin huolehtia lääkeasiat kuntoon kotimaassa, totesi Sirpa Peura.

Osana direktiivin käyttöönottoa Euroopan komissio työstää parhaillaan listaa asioista, jotka reseptissä pitää olla, jotta se voidaan toimittaa toisessa Euroopan maassa.

– Tämä voi lopulta toimia eurooppalaiseen reseptin pohjana, ennakoi John Chave. (TK)