Uutinen

EU:n lääkevirasto varoittaa huijareista – myyvät koronavirukseen valelääkkeitä

25.03.2020 | 08:30

Teksti : ERJA ELO

Euroopan lääkevirasto varoittaa kansalaisia ostamasta valelääkkeitä luvattomilta verkkosivustoilta ja muilta myyjiltä, jotka hyödyntävä pandemian aiheuttamia pelkoja.

Koronaviruspandemia on saanut liikkeelle valelääkkeiden myyjät, jotka väittävät tuotteidensa estävän tai hoitavan koronavirusinfektiota. Osa myyjistä tarjoaa myös muita lääkkeitä, joita ei normaalisti ole helposti saatavilla.

Euroopan lääkevirasto EMA korostaa, että tällaiset tuotteet ovat todennäköisesti väärennettyjä.

Valelääkkeet saattavat näyttää oikeilta, mutta niiden pitoisuus voi olla väärä tai ne voivat sisältää väärää lääkeainetta. Osa valelääkkeistä sisältää ihmiselle hyvin haitallisia aineita, jotka eivät kuulu lääkkeisiin.

Väärennettyjen lääkkeiden käyttö voi johtaa vakaviin terveysongelmiin tai kunnon huononemiseen.

Lääkkeitä tulee ostaa vain laillisesta apteekista tai laillisesta rekisteröidystä verkkoapteekista. Lista EU:ssa rekisteröidyistä verkkoapteekeista löytyy EMA:n verkkosivuilta tai suoraan kansallisten viranomaisten verkkosivuilta.

Laillisen verkkoapteekin tunnistaa yhteisestä yhteiseurooppalaisesta logosta, josta on linkki kansallisen viranomaisen verkkosivustoon. EMA kehottaa klikkaamaan linkkiä ja tarkistamaan, onko verkkoapteekki listassa.

EMA muistuttaa, että uuden koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin ei tällä hetkellä ole ennaltaehkäisevää hoitoa tai parannuskeinoa. Oireita voi helpottaa kipu- ja kuumelääkkeillä lääkärin tai apteekkihenkilökunnan ohjeiden mukaisesti.