Uutinen

EU-tuomioistuin hyväksyisi YA:n sivuapteekit

21.06.2012 | 11:58

Päivitetty 13:27 EU-tuomioistuin katsoo torstaina (21.6.) antamassaan ennakkoratkaisussa, ettei Helsingin yliopiston apteekin (YA) erioikeus 16 sivuapteekin pitoon ole EU-lainsäädännön vastainen.

Tuomioistuimen mukaan SEUT 49 artiklaa (sijoittautumisvapaus) on tulkittava siten, ettei se ole esteenä kansalliselle säännöstölle, jossa säädetään YA:iin sovellettavasta, yksityisiä apteekkeja suotuisammasta sivuapteekkilupajärjestelmästä.

Edellytyksenä on kuitenkin se, että YA:n sivuapteekit todella osallistuvat YA:lle kansallisessa lainsäädännössä säädettyjen erityistehtävien toteuttamiseen farmasian opiskelijoiden koulutuksessa, lääkehuoltoa koskevassa tutkimuksessa ja harvinaisten lääkevalmisteiden valmistuksessa, minkä selvittäminen on kansallisen tuomioistuimen asia, EU-tuomioistuin muotoilee.

Asia palaa nyt korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) käsittelyyn. Apteekkariliiton toimitusjohtajan, Ilkka Oksalan, mielestä ratkaisussa on keskeistä se, että nyt KHO:n on perusteellisesti selvitettävä, toteutuvatko Helsingin yliopiston sivuapteekkien toiminnassa ne erityistehtävät, joilla perustellaan YA:n oikeutta ylläpitää näin monia sivuapteekkeja.

Tapauksessa yksityisiä apteekkareita edustava asianajaja Juha Väyrynen asianajotoimisto Castrén & Snellmanilta pitää tuomiota suunnilleen odotetunlaisena.

- EU-tuomioistuin antoi KHO:n selvitettäväksi, osallistuvatko sivuapteekit riittävästi Helsingin yliopiston apteekin lakisääteisten erityistehtävien hoitoon. Asian tutkiminen kuuluu kansalliselle tuomioistuimelle, ja sitä selvitystä oikeastaan toivoimmekin.

Väyrynen arvioi, että asian käsittely KHO:ssa tulee viemään vähintäänkin kuukausia. (EK-EE)

EU-tuomioistuimen päätös > 

Asiasta aiemmin julkaistua:

YA:n sivuapteekkiasia EU-tuomioistuimessa torstaina (20.6.) >
Yliopiston Apteekki voi menettää erityisasemansa (26.1.) >

KESKUSTELE Mitä mieltä olet EU-tuomioistuimen ratkaisusta?