Suun kautta otettava Paxlovid vähentää koronaviruksen kykyä lisääntyä elimistössä. kuva: iStock
Uutinen

EU neuvottelee keskitetysti koronalääke Paxlovidin saamisesta

04.02.2022 | 10:30

Teksti : Erja Elo

Apteekkariliitto toivoo, että avohoidon potilaille tarkoitettu uusi lääke jaeltaisiin apteekeista, koska hoidon nopea aloittaminen on keskeistä lääkkeen tehon kannalta.

Pfizerin valmistama Paxlovid on ensimmäinen varta vasten koronataudin hoitoon kehitetty lääke, joka on saanut ehdollisen myyntiluvan Euroopan komissiolta.

Paxlovidia voidaan käyttää covid-19-taudin hoitoon aikuisilla potilailla, joilla on lisääntynyt riski sairastua vakavaan tautimuotoon, mutta jotka eivät tarvitse lisähappea. Suun kautta otettava lääke vähentää koronaviruksen kykyä lisääntyä elimistössä. 

Euroopan lääkevirasto EMAn lääkevalmistekomitea (CHMP) suositteli myyntiluvan myöntämistä arvioituaan, että lääke vähentää vakavalle taudille alttiiden koronapotilaiden riskiä joutua sairaalahoitoon tai kuolla silloin, kun lääkitys aloitetaan 3–5 päivän sisällä oireiden alkamisesta.

Suurin osa kliiniseen tutkimukseen osallistuneista potilaista sai delta-variantin aiheuttaman koronataudin. Laboratoriotutkimusten perusteella Paxlovidin odotetaan tehoavan omikron-varianttia ja muita variantteja vastaan.


HUS apteekki vastaa hankinnasta

Alkuvaiheessa Paxlovidia ei tule riittämään kaikille, koska kysyntä on suurta. Vielä ei ole tiedetä, missä vaiheessa uutta lääkettä saadaan Suomeen. EU neuvottelee Euroopan osuudesta keskitetysti. 

Lääke hankitaan Suomeen HUS apteekin kautta, mutta on epävarmaa, tuleeko Paxlovid jakeluun apteekeista.

Apteekkariliiton mielestä apteekkijakelu olisi paras ratkaisu.

– Lääkettä tullaan käyttämään avohoidon potilaille ja hoidon nopea aloittaminen positiivisen testituloksen jälkeen on keskeistä sen tehon kannalta. Apteekki on useimmille suomalaisille lähin terveydenhuollon toimipiste ja sieltä lääke olisi helppo noutaa. Apteekeilla on myös laajat kotiinkuljetuspalvelut, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Ritonaviiri ei sovi kaikille

Lääkkeen vaikuttavina aineina ovat PF-07321332 sekä HIV-lääke ritonaviiri. Ritonaviirilla on tunnettuja yhteisvaikutuksia monien muiden lääkkeiden kanssa.

EMA:n mukaan potilaan perussairaudet ja hänen käyttämänsä lääkehoidot on siksi varmistettava tarkkaan ennen hoidon aloittamista. 

– Jos Paxlovid toimitetaan asiakkaille apteekista, tulisi lääkkeen sopivuus ja turvallisuus tuplatarkistettua sekä lääkkeen määräävän lääkärin että lääkkeen toimittavan farmasian ammattilaisen toimesta. Tämä on rutiinia kaikkien muiden avohoidon lääkehoitojen osalta, muistuttaa Sandler. 

EMA:n arvioinnissa on parhaillaan toinenkin suun kautta otettava koronalääke, MSD:n Lagevrio, jonka vaikuttavana aiheena on molnupiraviiri. Maailmalla on kehitteillä satoja koronaviruslääkkeitä.