Uutinen

EU-komissio hyväksyi apteekkien kansallisen sääntelyn

28.11.2011 | 11:09

EU:n komissio on lopettanut kaikki apteekkien omistamista ja perustamista koskeneet prosessinsa, joita se ehti käynnistää useita EU-maita vastaan.

Komission käynnistämät prosessit (infringement proceedings) koskivat Itävaltaa, Bulgariaa, Kyprosta, Ranskaa, Italiaa, Saksaa, Kreikkaa, Portugalia ja Espanjaa. Komission mielestä näissä maissa kansallinen lainsäädäntö rajoittaa liiaksi apteekkien omistamista ja perustamista.

Komission päätös luopua kaikista apteekkialaa koskeneista prosesseista juontuu kahdesta aiemmasta EY-tuomioistuimen päätöksestä, jossa tuomioistuin katsoi apteekkien omistus- ja perustamisrajoitusten olevan oikeutettuja, kun niille on kansanterveydelliset perusteet.

Euroopan Unionin apteekkijärjestö PGEU on tyytyväinen komission viime keskiviikkoiseen päätökseen.

– Komission päätös osoittaa oikeaksi PGEU:n näkemyksen, jonka mukaan jäsenmailla tulee olla oikeus säännellä apteekkisektoriaan niin, että se parhaiten palvelee kunkin maan kansalaisten tarpeita. Käynnissä olleet prosessit, joita ei olisi pitänyt käynnistää lainkaan, ovat aiheuttaneet epävarmuutta ja epävakautta apteekkisektorilla viimeiset kuusi vuotta, PGEU:n pääsihteeri John Chave kommentoi päätöstä.

Chave on helpottunut ja iloitsee siitä, että apteekkiala voi nyt taas katsoa eteenpäin ja jatkaa työtään apteekkien roolin vahvistamisessa osana eurooppalaisia terveydenhuoltojärjestelmiä. (EK)