Uutinen

Eturauhasen liikakasvu -suositus päivitetty

22.03.2012 | 14:58

Eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu on yleinen yli 60-vuotiailla miehillä, mutta vaivan hoidoksi riittää monille seuranta, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa.

Jos oireet huonontavat oleellisesti elämänlaatua, on hoitosuositus yleensä lääkehoidon kokeilu. Lääkehoidon tehoa arvioidaan vähintään kolme kuukautta ennen kuin tehdään ratkaisu kajoavasta hoidosta.

Lääkehoitojen yhdistelmät auttavat monia. Paras teho saadaan kahden lääkeaineen, alfasalpaajan ja 5-alfareduktaasin estäjän yhdistelmällä.

Mikäli lääkehoito ei yksin riitä, harkitaan kajoavia hoitoja. Leikkaushoito voi tietyissä tilanteissa olla myös ensisijainen vaihtoehto. Perinteinen höyläysleikkaus on säilyttänyt asemansa tärkeimpänä leikkaushoitomuotona, mutta vaihtoehtoja ovat uudemmat vähän kajoavat laserhoidot.

Käypä hoito -suosituksessa huomautetaan, että myös potilaan toiveita on pyrittävä kuulemaan hoitoa valittaessa. Ennen hoitojen aloittamista on lisäksi tärkeää sulkea pois eturauhassyövän mahdollisuus.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu yleistyy iän myötä. Mikroskooppitutkimuksissa liikakasvua todetaan jopa 80 prosentilla yli 60-vuotiaista miehistä, mutta vain 40 prosentilla esiintyy siitä johtuvia virtsaoireita. Leikkaushoitoa tarvitsee noin 10 prosenttia kaikista ikäluokan miehistä.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ahtauttaa virtsaputkea, estää virtsan kulkua ja aiheuttaa virtsaoireita. Eturauhasvaivan tutkimus ja hoito tapahtuu pääasiassa perusterveydenhuollossa. (MS)

Suositus potilasversioineen on luettavissa täällä >