Uutinen

Etelä-Karjala: Maakunnallinen kehittäminen avainasemassa annosjakelussa

13.06.2017 | 09:00

Teksti : INKERI HALONEN

Annosjakelun hoitamisesta vastaa nyt kuusi apteekkia.

Etelä-Karjala on onnistunut muutamassa vuodessa lisäämään merkittävästi koneellisen annosjakelun käyttöä alueellaan.

Vuonna 2014 yli 40 prosenttia kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköistä ei ollut ottanut annosjakelua lainkaan käyttöönsä.

Nyt lähes puolet yksiköistä käyttää annosjakelua valtaosalla potilaistaan, ja ilman annosjakelua on enää vain 17 prosenttia yksiköistä.

Julkisen puolen yksiköissä annosjakelu on lähes poikkeuksetta käytössä, mikäli asiakkaalla on enemmän kuin kolme lääkettä käytössään, Etelä-Karjalan muutosagentti Merja Tepponen kertoo.

Tepposen on helppo nimetä syyt onnistumiselle: koko maakunnan alueella vuonna 2014 tehty kilpailutus ja palvelun systemaattinen käyttöönotto kaikissa yksiköissä.

– On tärkeää, että annosjakelun käyttöönottoa ja kilpailutusta johdetaan määrätietoisesti maakuntatasolta, Tepponen korostaa.

Annosjakelusta huolehtii kuusi apteekkia

Apteekit saivat jättää tarjouksen annosjakelun hoitamisesta koskien koko maakuntaa tai joitakin alueita siitä.

Kilpailutuksen perusteella annosjakelusopimukset tehtiin aluksi viiden apteekin kanssa.

Kun Imatra liittyi mukaan Eksoteen peruspalveluiden osalta 2016, mukaan tuli vielä yksi Imatran kaupungin kilpailuttama apteekki.

Sopimukset ovat kaksivuotisia, ja niissä on 1 + 1 vuoden optiot.

– Palvelu sujuu pääsääntöisesti hyvin ja olemme hyvin tyytyväisiä. Prosesseissa on kuitenkin edelleen kehitettävää eri toimijoiden välillä, Tepponen kuvailee.

Tepponen pitää annosjakelun vahvuutena sitä, että lääkitysvirheet vähenevät ja hoitajien aikaa säästyy.

Etelä-Karjalan alueella hoitajat kuitenkin kokevat, että lääkitysmuutoksia on hankala ja hidas tehdä annosjakelussa ja uusien valmisteiden tunnistaminen voi olla haastavaa.

– Myös annosjakelun pitää kehittyä koko ajan. Onko pussimalli se kaikkien paras vai mitä muita innovaatioita annosjakeluun liittyen voisi vielä olla?