Uusien apteekkien saaminen Espooseen on ollut monen vuoden prosessi. kuva: Jan Sandvik
Uutinen

Espoossa aukeaa pian neljä uutta apteekkia

27.09.2022 | 13:10

Teksti : Erja Elo

Uusien apteekkien perustaminen on nyt varmaa, sillä Fimean elokuussa tekemistä apteekkarivalinnoista ei ole enää valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Puolen vuoden sisällä apteekkien määrä nousee Espoossa yhdestätoista viiteentoista. Tulossa on näiden lisäksi vielä yksi apteekki, johon Fimea ei ole vielä valinnut apteekkaria.

Apteekkari-lehti selvitti, mihin tulevat apteekkarit avaavat uudet apteekkinsa. Sijoittuminen Espoossa on vapaata eli apteekin voi perustaa kaupungin rajojen sisällä mihin tahansa, lukuun ottamatta Jorvin sairaala-aluetta, jossa on jo apteekki.

Mikko Lähdevuori avaa apteekin S-market Espoon keskuksen yhteyteen alkuvuodesta 2023. Anne Englundin apteekki aukeaa Olarin Prismaan keväällä 2023. Marja Rupposen tavoitteena on avata apteekki Mankkaan Sinikallion liikekeskuksessa viimeistään tammikuussa. Linda Seppälä ei vielä voi julkistaa tulevan apteekkinsa sijaintipaikkaa.

Apteekeille ei ole valmiina sopivia liikehuoneistoja, joten tarkat avaamispäivät riippuvat remonttien etenemisestä.

Espooseen on tulossa viideskin uusi apteekki. Apteekkiluvan alun perin saanut henkilö on luopunut luvastaan eli asia on palautunut Fimean käsittelyyn.

– Kun apteekkiluvan saaja luopuu hänelle myönnetystä apteekkiluvasta ennen kuin lupa on tullut lainvoimaiseksi, lupa-asia ratkaistaan niiden hakijoiden kesken, jotka ovat alun perin lupaa hakeneet, kertoo yliproviisori Pirjo Rosenberg Fimeasta.

Viiden vuoden odotus

Uusien apteekkien saaminen Espooseen on ollut pitkä prosessi. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti jo lokakuussa 2017, että Suomen toiseksi suurin kaupunki tarvitsee kuusi uutta apteekkia.

Apteekeista ensimmäinen avattiin keväällä 2020 Jorvin sairaala-alueelle.

Viiden muun apteekin perustaminen oli pitkään jäissä, koska ilman apteekkilupaa jäänyt proviisori valitti apteekkarivalinnoista Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kyseinen proviisori sai myöhemmin apteekkiluvan Espoon Tapiolan Otso apteekkiin, mutta hän ei ottanut apteekkia vastaan.

– Luvan saajan olisi pitänyt ryhtyä harjoittamaan apteekkiliikettä vuoden kuluessa apteekkilupapäätöksen tiedoksisaannista. Näin ei tapahtunut, minkä johdosta apteekkilupa raukesi. Lupa kuulutettiin uudestaan haettavaksi ja hakuaika päättyi heinäkuussa, Rosenberg sanoo.

Fimea päättää apteekkiluvan saajan myöhemmin. Espoon lupapäätöksistä valittanut proviisori on saanut apteekkiluvan Vantaalta.