Uutinen

Esperi-yhteistyö alkaa Helsingissä

12.06.2019 | 16:11

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkariliitto ja Esperi Care testaavat tänä kesänä apteekkien uutta, lääkitysturvallisuutta parantavaa palvelua Helsingissä.

Esperi Caren ja Apteekkariliiton yhteistyö alkaa tänä kesänä kokeilulla, jossa testataan Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelua. Pilottiin osallistuu Itäkeskuksen apteeki ja Esperi Hoivakoti Vanhalinna Helsingissä.

– Yhteistyö on alkananut hyvässä hengessä. Seuraava palaveri yksityiskohdista pidetään juhannuksen jälkeen. Tarkoitus on saada pilotti toteutettua kesän aikana, kertoo Itäkeskuksen apteekin apteekkari Markku Ylinen.

Palveluun kuuluu neljä itsenäistä osaa: koneellisen annosjakelun turvallisuus, lääkekaapin ja -logistiikan tarkastus, prosessien kehittäminen sekä riskien ja vastuiden kartoitus.

Vanhalinnassa ei ole käytössä koneellista annosjakelua, joten kesän kokeilussa keskitytään työkaluihin kaksi ja kolme eli lääkelogistiikkaan ja prosessien hiomiseen.

Esperillä laajoja kehityshankkeita

Laatu- ja kehitysjohtaja Arne Köhlerin mukaan Esperi Carella on menossa laajoja projekteja laadun sekä henkilöstön hyvinvoinnin ja osaamisen kehittämiseksi.

– Näiden lisäksi haluamme tutkia mahdollisuuksia toiminnan yksittäisten osa-alueiden kehittämiseksi ja tämä pilotti on yksi näistä, kertoo Köhler.

Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan palvelu on esimerkki yhteistyöstä, jolla pyritään varmistamaan paras mahdollinen ja turvallinen lääkitys hoitoyksikössä.

– Moniammatillisen yhteistyön tärkeyttä on korostettu muun muassa Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano -ohjelmassa, muistuttaa Sandler.

Riskit hallintaan järjestelmällisesti

Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelu tarjoaa hoivakodille ja kotihoidolle järjestelmällisen tavan ja työkalut lääkehoidon riskien tunnistamiseen ja hallintaan. Näin hoitoyksikkö voi kehittää lääkitysprosessejaan entistä turvallisemmiksi.

Palvelua tarjoavan apteekin farmaseutti tai proviisori tarkastelee hoivayksikön henkilöstön kanssa lääkehoidon prosessia ja nostaa esiin mahdollisia riskikohtia. Hän ei ohjeista, vaan ainoastaan auttaa henkilökuntaa turvallisuuden kehittämisessä.

Apteekkariliitto on suunnitellut riskishallinnan työkalut laajan asiantuntijaryhmän kanssa. Liiton kyselyn mukaan Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelua tarjoaa jo viitisenkymmentä apteekkia ja liki 400 apteekkia aikoo ottaa sen käyttöön. Jo kymmenet apteekit ovat sitä myös hyödyntäneet.

– Palaute on ollut yksinomaan myönteistä ja hoivayksiköiden henkilökunta on ollut saamastaan tuesta kiitollinen. Näistä piloteista on tekeillä myös tieteellistä tutkimusta palvelun hyötyjen varmistamiseksi, Sandler kertoo.