Uutinen

Esperi Care kehittää lääkitysturvallisuutta apteekkien kanssa

25.04.2019 | 09:01

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkariliitto ja Esperi Care alkavat testata apteekkien uutta, lääkitysturvallisuutta parantavaa palvelua.

Yhteistyö alkaa Esperi Caren hoivakodin ja Apteekkariliiton jäsenapteekin pilotilla, jossa testataan Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelua ja erityisesti sen lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun liittyvää riskienhallintatyökalua. Kokeilun jälkeen yhteistyön tulokset arvioidaan.

Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelu tarjoaa hoivayksiköille ja kotihoidolle järjestelmällisen tavan ja työkalut lääkehoidon riskien tunnistamiseen ja hallintaan. Näin hoivayksikkö tai kotihoito voi kehittää lääkitysprosessejaan entistä turvallisemmiksi.

– Haluamme kehittää toimintaamme, ja meillä on tällä hetkellä käynnissä runsaasti laatuun ja henkilöstön hyvinvointiin sekä osaamiseen liittyviä kehitysprojekteja. Laajojen kehityshankkeidemme lisäksi haluamme tutkia mahdollisuuksia toiminnan yksittäisten osa-alueiden kehittämiseksi ja tämä tuleva pilotti on yksi näistä, kertoo laatu- ja kehitysjohtaja Arne Köhler Esperi Caresta.

Neljä työkalua riskinhallintaan

Palvelua tarjoavan apteekin farmaseutti tai proviisori käy hoivayksikön henkilöstön kanssa läpi lääkehoitoprosessia ja nostaa esiin mahdollisia riskikohtia. Hän ei ohjeista toimintaa hoivayksikössä, vaan ainoastaan auttaa henkilökuntaa turvallisuuden kehittämisessä.

– Palvelu on esimerkki moniammatillisesta yhteistyöstä, jolla pyritään varmistamaan paras mahdollinen ja turvallinen lääkehoito hoitoyksikössä. Moniammatillisen yhteistyön tärkeyttä on korostettu mm. Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano -ohjelmassa, muistuttaa farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.

Apteekkariliitto on tuottanut laajan asiantuntijaryhmän kanssa palveluun neljä riskienhallintatyökalua. Itsenäiset osat keskittyvät koneellisen annosjakelun turvallisuuteen, lääkekaapin ja -logistiikan tarkastukseen, prosessien kehittämiseen sekä johdon koulutukseen.

Kymmenet apteekit hyödyntäneet

Sandlerin mukaan jo kymmenet apteekit ovat hyödyntäneet työkaluja hoivayksiköiden tai kotihoidon kanssa.

– Palaute on ollut yksinomaan myönteistä ja hoivayksiköiden henkilökunta on ollut saamastaan tuesta kiitollinen. Näistä piloteista on tekeillä myös tieteellistä tutkimusta palvelun hyötyjen varmistamiseksi, Sandler kertoo.

Apteekkariliiton kyselyn mukaan Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelua tarjoaa jo viitisenkymmentä apteekkia ja liki 400 apteekkia aikoo ottaa sen käyttöön.

Hoivakotien toiminnasta löynyt tämän kevään aikana paljon ongelmia, ja vakavimmat näistä liittyvät usein lääkitysturvallisuuteen. Alkuviikosta Valvira antoi Esperi Carelle valvontamääräyksen, jonka mukaan yrityksen on korjattava epäkohdat ja puutteet kaikissa vanhuspalveluiden yksiköissä heinäkuun loppuun mennessä.