Uutinen

Erityisäitiysrahasta päätetään tapauskohtaisesti

25.08.2009 | 15:50

Raskaana olevalla apteekissa työskentelevällä henkilöllä on mahdollisuus saada erityisäitiysrahaa, jos häntä ei pystytä riittävästi suojaamaan tartunnalta työpaikallaan. Kela päättää erityisäitiysrahan myöntämisestä tapauskohtaisesti.

Kela voi myöntää erityisäitiysrahaa raskaana olevalle naiselle, joka voi työssään joutua hoitamaan sikainfluenssaan sairastuneita tai sairastuneeksi epäiltyjä henkilöitä. Työnantajan tulee kuitenkin ensin selvittää, löytyykö raskaana olevalle sellaisia tehtäviä, joissa ei ole välitöntä vaaraa sairastua.

Suuremmissa apteekeissa asia voidaan mahdollisesti hoitaa työjärjestelyin, mutta pienemmissa apteekeissa tähän ei välttämättä ole mahdollisuutta. Tällöin työntekijän voi hakea Kelasta erityisäitiysrahaa.

– Toistaiseksi asiasta on tullut vain muutamia kyselyitä. Hakemuksia ei ole Kelan päätettäväksi tullut vielä yhtään, kertoo Kelan eläke- ja toimeentuloturvaosaston lakimies Johanna Aholainen.

Päätös erityisäitiysrahan myöntämisestä  tehdään hakemuksen perusteella tapauskohtaisesti. Kelassa kaikista sikainfluenssaan liittyvistä erityisäitiysrahahakemuksista päättää samat henkilöt, joten kohtelu on tasapuolista asuinpaikasta riippumatta. (TK)