Uutinen

Epilepsialääkkeen epämuodostumariski riippuu annoksesta

15.06.2011 | 14:38

Vanhemmat epilepsialääkkeet lisäävät synnynnäisiä epämuodostumia, mutta lääkeaineen lisäksi myös annoskoot vaikuttavat riskiin.

Lancet Neurology -lehdessä julkaistut tulokset ovat tervetulleita, sillä ennen tätä annoskoon vaikutuksia ei ole selvitetty. Tutkimuksessa hyödynnettiin kansainvälistä rekisteriä, johon kerätään tietoja epilepsialääkkeiden raskausvaikutuksista.

Tutkimukseen valikoitiin tiedot lähes neljästätuhannesta raskaudesta, joista runsaassa kahdessasadassa lapsella todettiin synnynnäinen epämuodostuma ensimmäisen elinvuoden aikana. Äidit olivat syöneet lamotrigiinia, karbamatsepiinia, valproaattia tai fenobarbitaalia raskauden aikana.

Epämuodostumien todennäköisyys suureni tasaisesti annosten suuretessa riippumatta käytetystä lääkkeestä. Pienin riski liittyi pienimpiin lamotrigiini- ja karbamatsepiini-annoksiin (300 mg ja 400 mg päivässä) ja suurin riski suuriin valproaatti- ja fenobarbitaali-annoksiin (yli 1 500 mg ja yli 150 mg päivässä).

Hiljattain julkaistussa tanskalaistutkimuksessa epilepsialääkkeiden epämuodostumariskit rajattiin lähinnä vanhempiin lääkkeisiin, joita tässä tutkimuksessa tarkasteltiin. Tanskalaisten tutkimuksessa tosin lamotrigiinikaan ei liittynyt epämuodostumiin, vaikka tässä aineistossa se lisäsi riskiä.

Tutkijat toivovat tulosten auttavan lääkäreitä valitsemaan epilepsiapotilailleen parhaan hoidon myös raskauden aikana. Tulokset viittaavat muun muassa siihen, että joissain tapauksissa vaarallisempi lääke saattaa olla turvallisempi, jos annoksen voi pitää riittävän pienenä, tutkimusta kommentoinut asiantuntija kirjoittaa. (UP Duodecim)