Uutinen

Epidemia jakaa apteekkeja

02.10.2020 | 10:41

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Kysely: Osa apteekeista saattaa ajautua talousongelmiin, mikäli epidemiatilanne jatkuu nykyisen kaltaisena. Osalla taloustilanne on epidemian myötä jopa parantunut. Yhteisenä huolena on henkilökunnan sairastuminen.

Koronaepidemia ei ole kohdellut apteekkeja tasapuolisesti. Vaikka julkisessa keskustelussa aika ajoin väläytellään apteekkien hyötyneen tautitilanteesta, todellisuus on koko lailla toinen.

Apteekkariliiton elokuun alkupuolella apteekeille tekemässä kyselyssä peräti kolmannes vastaajista kertoi, että alkuvuoden liikevaihto on kehittynyt edellisvuotta heikommin. Vielä useampi raportoi käyttökatteen heikkenemisestä.

Osa apteekeista on joutunut lomauttamaan henkilökuntaa ja lähes joka kymmenes vastanneista oli harkinnut lomautuksia. Irtisanomisista raportoi kaksi apteekkia.

Kaikkiaan kyselyyn vastasi 426 apteekkia.

Epidemia tuo ongelmia

Mikäli epidemiatilanne jatkuu nykyisen kaltaisena, jopa neljännes vastaajista arvioi, että seurauksena on taloudellisia ongelmia. Osa piti myös konkurssia mahdollisena.

Samaan aikaa osalla apteekeista menee taloudellisesti aiempaa paremmin. Jopa saman apteekkarin kaksi eri toimipistettä saattavat kulkea täysin vastakkaisiin suuntiin.

Syitä eriytymiseen ovat muun muassa ihmisten ostoskäyttäytymisen muutokset, joihin ovat vaikuttaneet niin etätyösuositukset kuin taloudellinen epävarmuuskin. Ostoksia tehdään aiempaa vähemmän, ja normaalit asiointireitit ovat muuttuneet.

Jo keväällä näkyi, että ongelmissa olivat etenkin suurten kaupunkien keskustojen ja kauppakeskusten apteekit. Sen sijaan pienet lähiapteekit saattoivat saada lisää asiakkaita, kun lähistöllä asuvat jäivät etätöihin ja siirsivät apteekkiasioinnin työmatkan varrelta omaan lähiapteekkiin.

Myös poikkeuksellinen matkailukesä vaikutti apteekkeihin. Kovimmat kolhut osuivat itärajan tuntumaan, missä jäätiin tänä kesänä ilman venäläisiä matkailijoita ja mökkeilijöitä.

Kotiinkuljetus yleistyi vauhdilla

Koronaepidemia on saanut apteekit myös uudistamaan palveluitaan aiempaa vauhdikkaammin. Valtaosa apteekeista (91 %) tarjoaa nyt asiakkailleen kotiinkuljetuspalvelua joko omalla henkilökunnalla (75 %) tai ulkoistettuna palveluna (16 %). Lääkkeitä toimitetaan yleisesti myös apteekkien noutolokerikkoihin ja esimerkiksi parkkipaikalle autoon.

– Koronapandemia on kirittänyt jo aiemmin alkanutta apteekkipalveluiden uudistumista. Lääkkeet saa nyt kotiin kuljetettuina vaikka saman päivän aikana lähes kaikista apteekeista, toteaa farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.

Joka viides apteekki on muuttanut aukioloaikaansa koronapandemian aikana. Osa on pidentänyt aukioloa esimerkiksi tarjoamalla varhain aamulla oman asiointiajan riskiryhmiin kuuluville. Osa apteekeista on joutunut lyhentämään aukioloaikaansa iltaisin tai viikonloppuisin asiakaskadon takia.

Apteekit ovat epidemian myötä muokanneet toimintaansa monin tavoin varmistaakseen asiakkaiden turvallisen asioinnin.

Sairastuminen huolettaa

Kun apteekeilta kysyttiin, mikä tilanteessa ja lähitulevaisuudessa askarruttaa eniten, ylivoimaisesti yleisin huoli liittyi epidemian toiseen aaltoon ja apteekkihenkilökunnan sairastumiseen.

Tähän saakka tartunnoilta on apteekeissa pääsääntöisesti vältytty. Kyselyssä vain yksi apteekki raportoi todennetusta covid-19-tartunnasta toukokuun jälkeen. Toukokuussa tehdyssä kyselyssä tapauksia oli seitsemän.

Tautiepäilyjä oli kesän mittaan ollut kaikkiaan 113 apteekissa. Valtaosa oli päässyt nopeasti testiin, mutta loppukesää kohden testiin pääseminen oli vaikeutunut.

Nyt pelkona on, että tavalliset syysflunssat vievät henkilöstöä karanteeniin, mikäli testeihin pääsy takkuilee jatkossa loppukesän tapaan.

Varovaista toiveikkuutta

Toisen tautiaallon lisäksi moni kertoi olevansa huolissaan taloudesta, toiset taas henkilökunnan riittävyydestä.

Yksi vastaajista kiteytti monimutkaisen tilanteen näin:

– Haasteellisinta on epävarmuus vähän kaikesta: välillä on hyviä päiviä/viikkoja, sitten näyttää taas huonommalta. Kokonaisuus vielä kohtuullisen ok. Meillä on kuitenkin asiakkaita riittänyt kohtuullisesti, koska emme ole liian paljon työmatkalaisten varassa. Asiakkaat (ja osittain henkilökunta) tuntuvat jo vähän unohtavan missä mennään. Mielestäni pitäisi edelleen toimia riittävän varovaisesti. Syksyn osalta varovaisen toiveikas olo. Olemme selvinneet kohtalaisesti tähänkin asti.

Apteekkariliiton apteekeille tekemään verkkokyselyyn vastasi 31.7.-14.8.2020 kaikkiaan 426 apteekkia. Kyselyyn vastanneet apteekit edustavat koko maan apteekkeja apteekin koon ja maantieteellisen sijainnin suhteen.