Uutinen

Ensin tultiin joukolla apteekkiin, sitten ryhdyttiin tilaamaan lääkkeet kotiin

17.04.2020 | 09:24

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Sastamalan 1. apteekissa asiakasvirrat ovat kääntyneet nopeaan tahtiin.

Kun koronaepidemia alkoi Suomessa maaliskuun toisella viikolla, ihmiset ryntäsivät paitsi kauppoihin hamstraamaan vessapaperia, myös apteekkeihin täydentämään lääkevarastoja.

Sastamalan 1. apteekissa Pirkanmaalla kävi lauantaina 14.3. jopa kolme kertaa enemmän asiakkaita kuin normaalisti. Särkylääkehyllyt tyhjenivät saman tien, vaikka niiden myyntiä rajoitettiin yhteen pakettiin per asiakas. Sama kato kävi käsidesissä ja hengityssuojaimissa. Myös erilaiset flunssan oireita helpottavat valmisteet nenäsuihkeista yskänlääkkeisiin tekivät kauppansa.

Seuraavalla viikolla alkoi uudenlainen apteekkiasiointi. Alkuparveilun jälkeen ihmiset ottivat viranomaisten kotonapysymiskehotukset tosissaan, ja ryhtyivät tilaamaan lääkkeitä kotiin.

– Meillä on ollut tarjolla kotiin kuljetusta jo jonkin aikaa, mutta palvelua on tähän saakka käytetty todella vähän, ei edes viikoittain. Nyt lähetyksiä lähtee useita joka päivä, kertoo proviisori Rauna Poutanen Sastamalan 1. apteekista.

Teipit eivät tepsineet

Samalla, kun kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet, asiakasvirrat apteekkiin ovat hiljentyneet. Silti Sastamalassa on lukuisten muiden apteekkien tavoin otettu uusia keinoja käyttöön tartuntavaaran pienentämiseksi.

Palvelutiskeille on asennettu pleksit estämään suoria roiskeita, ja ne ovat saaneet kiitosta sekä henkilökunnalta että asiakkailta.

– Aiemmin oli melko turvaton olo. Yritimme luoda turvavälejä kiinnittämällä lattiaan punaisia huomioteippejä, jotta asiakkaat pysyisivät vähintään metrin päässä tiskillä asioidessaan, mutta ei niitä oikein huomattu eikä noudatettu.

Niinpä henkilökunta joutui toisinaan pyytämään asiakkaita pysymään hiukan etäämmällä. Jotkut ottivat pyynnöt loukkauksina.

– Saatettiin vastata, että ei tässä mitään spitaalisia olla. Sittemmin on kyllä ymmärretty, että kyse on myös heidän itsensä suojaamisesta.

Kaikkia ei huoleta

Kaikki sastamalalaiset eivät silti Poutasen mukaan ole omasta tai kaverin turvallisuudesta kovin huolissaan. Apteekki sijaitsee paikallisessa torikeskuksessa, jossa on myös päivittäistavarakauppa ja muita palveluita sekä levähdyspaikkoja, kuten penkkejä keskuksessa asioiville. Keskus on ollut suosittu kokoontumispaikka niin ikäihmisille kuin nuorisollekin.

Poutasen mukaan näin on edelleen, vaikka fyysisiä kontakteja pitäisi välttää etenkin riskiryhmissä.

– Edelleen ikäihmiset kerääntyvät noille penkeille jutustelemaan, ja siellä ollaan hyvinkin lähekkäin. Nuoriso kokoontuu kerrosta ylempänä samalla tavalla.

Samaan aikaa apteekissa mietitään, pitäisikö henkilökunnan suojautua pleksien ja etäisyyksien lisäksi myös kasvosuojilla ja -visiireillä. Suosituksia ja uusinta tietoa seurataan tarkasti.

– Kyllä se niin on, että tieto lisää tuskaa, Poutanen sanoo.