Uutinen

Ensimmäiset toiminnalliset terveysväitteet hyväksyttiin

25.05.2012 | 15:04

Euroopan komissio on hyväksynyt ensimmäiset 222 toiminnallista terveysväitettä, joita voidaan käyttää elintarvikkeiden markkinoinnissa. Ei-hyväksyttyjen listalle joutuneet väitteet on poistettava markkinoinnista puolen vuoden kuluessa.

Toiminnallisilla terveysväitteillä tarkoitetaan terveysväitteitä, jotka kuvaavat ravintoaineen tai muun aineen vaikutusta elimistön kasvuun, kehitykseen tai elimistön toimintaan, psykologisiin toimintoihin ja käyttäytymiseen tai laihtumiseen ja painon kontrollointiin.

– Erityisesti ravintolisissä terveysväitteitä käytetään runsaasti, kertoo ylitarkastaja Kaisa Kukkonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Hyväksyttyjen joukosta löytyy muun muassa vitamiineihin liittyviä terveysväitteitä. Ei-hyväksyttyjen listalle on päätynyt muun muassa kalaöljyyn liitetty väite, jonka mukaan se vaikuttaisi veren ohenemiseen.

Nyt hyväksyttyjen väitteiden taustalla on tieteellinen näyttö. Ei-hyväksyttyjen väitteiden listalle päätyneiden väitteiden taustalta ei riittävää näyttöä löytynyt. Hylkäämisen syynä on saattanut olla myös liian yleistasoinen imaisutapa. Molemmat listat täydentyvät myöhemmin, kun Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan komission jatkavat terveysväitteiden käsittelyä.

Toiminnallisten terveysväitteiden käyttö elintarvikkeiden markkinoinnissa perustuu edelleen toimijoiden omavalvontaan ja viranomaisen suorittamaan jälkivalvontaan. Elintarvikkeet eivät siis edelleenkään käy läpi lupamenettelyä.

– Yritykset ovat itse vastuussa käyttämistään väitteistä. Yrityksen tulee huolehtia, että kaikki väitteiden käytön edellyttämät merkinnät on tehty pakkauksiin, Kukkonen toteaa.

Ensisijaisesti terveysväitteiden käyttöä valvovat paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset. (TK)

Euroopan unionin rekisteri hyväksytyistä ja ei-hyväksytyistä terveysväitteistä >