Tutkijat ovat osoittaneet ensimmäistä kertaa, että keliakiaan liittyvää ohutsuolen limakalvovauriota on mahdollista ehkäistä lääkehoidolla. Kuva: iStock
Uutinen

Ensimmäinen keliakialääke on askelen lähempänä

01.11.2021 | 09:39

Teksti : Virpi Ekholm

Jaa artikkeli:

Lääke voisi auttaa potilaita, joilla on oireita tiukasta ruokavaliosta huolimatta.

Tutkijat ovat osoittaneet ensimmäistä kertaa, että keliakiaan liittyvää ohutsuolen limakalvovauriota on mahdollista ehkäistä lääkehoidolla. 

Tutkimuksen johtaja, emeritusprofessori Markku Mäki Tampereen yliopistosta pitää tuloksia merkittävinä. 

– Maailmalla tutkitaan noin kolmeakymmentä lääkeaihiota keliakian hoitoon. Näin hyvää tulosta ei ole aikaisemmin saatu. 

Tutkimuksessa käytettiin ZED1227-nimistä lääkeainetta, joka estää transglutaminaasi 2:n toimintaa ohutsuolen limakalvolla. Kyseinen TG2-entsyymi muuntaa vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisen muotoon, joka aiheuttaa tulehdusta ja limakalvon rakenteellista vauriota keliakiaa sairastavan suolistossa. 

Tutkimukseen osallistui noin 160 potilasta, jotka altistettiin kuuden viikon ajan pienelle määrälle gluteenia. Lääkeaine vähensi lumeeseen verrattuna sekä suolen limakalvon vaurioita että oireita. 

– Suurin tutkittu annos esti limakalvon tulehduksen kokonaan. Tutkimus antoi vihreää valoa sille, että lääkettä kannattaa kehittää edelleen, Mäki summaa. 

Piilogluteenia lähes mahdoton välttää

Seuraavaksi lääkeainetta on tarkoitus testata isommalla joukolla keliakiaa sairastavia potilaita. Kohderyhmänä ovat todennäköisesti henkilöt, joilla on oireita ja suolen limakalvon vaurioita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta. 

– Tällaisia potilaita on yllättävän paljon. Ruokavaliossa on aina mukana pieni määrä ”piilogluteenia”, jota on lähes mahdoton välttää, Markku Mäki kertoo. 

Mäki ei usko, että tämäkään lääke antaisi keliakiaa sairastaville luvan syödä mitä tahansa. Normaalin ruokavalion sisältämät gluteenimäärät ovat niin suuria, että mikään yksittäinen lääke ei välttämättä riitä estämään sairauden ja sen oireiden kehittymistä. 

Nyt julkaistu tutkimus tehtiin seitsemässä Euroopan maassa ja siinä oli mukana kolme tutkimuskeskusta Suomesta. Suomalaisia potilaita on todennäköisesti mukana myös jatkotutkimuksessa, jonka on tarkoitus käynnistyä syksyn aikana. 

– Menee kuitenkin vielä useita vuosia, ennen kuin lääke voisi olla potilaiden käytössä, Mäki toteaa. 

Lääkeaihiota kehittävät saksalaiset lääkeyhtiöt Zedira ja Dr. Falk Pharma.