Uutinen

Ensimmäinen 3D-tulostettu reseptilääke hyväksyttiin

04.08.2015 | 13:00

Teksti : INKERI HALONEN

Epilepsiakohtausten hoitoon tarkoitettu tabletti tullee Yhdysvaltain markkinoille ensi vuoden alkupuolella. Suomalaisprofessori yllättyi nopeasta aikataulusta.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on myöntänyt ensimmäistä kertaa myyntiluvan 3D-tulostetulle reseptilääkkeelle.

Kyseessä on Aprecia Pharmaceuticals -yhtiön valmistama, tietyntyyppisten epilepsiakohtausten hoitoon tarkoitettu tablettimuotoinen lääke, joka liukenee nopeasti.

Yhtiö aikoo lanseerata Spritam-nimisen valmisteen Yhdysvaltain markkinoille ensi vuoden alkupuolella.

Saadaanko Suomeen omaa tulostustoimintaa?

Lääkkeiden tulostamista aktiivisesti Suomessa tutkiva professori Niklas Sandler Åbo Akademista kertoo olevansa iloisesti yllättynyt, että ensimmäinen valmiste hyväksyttiin jo nyt.

– Olin odottanut, että kyllä tässä vielä vähän aikaa menee. Mutta hienoa, että 3D-tulostukseen pohjautuva valmistusprosessi on osoitettu luotettavaksi.

Sandler yllättyi hiukan myös siitä, että kyseessä oli nimenomaan nopeasti liukeneva valmiste, jossa annoskoot ovat suuret; 750 ja 1000 mg.

– Ehkäpä tavanomaisemmin lääkkeiden 3D-tulostuskokeiluissa on käytetty polymeerimateriaaleja, jotka vapauttavat lääkettä hitaammin. Nyt jauheesta on valmistettu erittäin huokoinen struktuuri, jonka hajoamisaika on nopea.

Menetelmä sinällään ei ole uusi – yhtiön hyödyntämä tekniikka on kuvattu tieteellisissä artikkeleissa jo noin kymmenen vuotta sitten.

FDA on aiemmin myöntänyt myyntilupia 3D-tulostetuille lääkinnällisille laitteille, kuten proteeseille. Sandler iloitsee, että nyt myös ovi lääketulostuksiin on avattu.

– Toivottavasti kiinnostus tulostusteknologioita kohtaan herää nyt laajemmin lääkevalmistuksen osalta.

Sandlerin tutkimusryhmällä on itsellään yksi kaupallistamishanke käynnissä, mutta Sandler ei halua vielä kertoa siitä enempää.

Nämä antibiootteja sisältävät kiekot tulostettiin 3D-menetelmällä professori Niklas Sandlerin Åbo Akademissa vetämässä tutkimusprojektissa.

Printtaus voi mullistaa apteekkitoiminnan

Sandler uskoo, että jonain päivänä tulostustekniikoita hyödynnetään apteekeissa. Tämä muuntaisi apteekkien palveluita ja toisi uusia mahdollisuuksia potilaiden hoitoon.

Sandler painottaa, että muutos vaatii ennakkoluulotonta tulevaisuuteen katsomista, yhteistyötä viranomaisten ja muiden alan toimijoiden kesken ja vanhojen toimintatapojen muokkaamista. Näin syntyy uudenlaista osaamista, uusia ratkaisuja, uutta liiketoimintaa ja hyvinvointia potilaille.

– Teknologisia ratkaisuja ja mahdollisuuksia on useita. Ennusteiden mukaan 5–10 vuoden aikavälillä siirrytään tiettyjen lääkkeiden osalta joka tapauksessa yhä pienempiin eräkokoihin valmistuksessa.

Joustavuutta valmistuksessa tarvitaan, koska lääkinnästä tulee osin yhä henkilökohtaisempaa. Lääkkeiden tulostus olisi erittäin luontevaa sairaala- ja apteekkivalmistuksena joidenkin valmisteiden osalta, Sandler uskoo.

– Ajatuksena on järkeistää lääkevalmistuskäytäntöä tietyllä tavalla. Potilas on kuitenkin kaiken lähtökohtana. Lääkeannoksia ja lääkkeen vapautumista voidaan säädellä tarkasti, mutta lisäksi voidaan yhdistää eri lääkkeitä ja esimerkiksi makuaineita. Lääkevalmisteita voitaisiin tehdä pelkästään tarpeen mukaan.

Sandlerin mukaan erityisesti lapset ja vanhukset voisivat hyötyä tulostuslääkkeistä.