Uutinen

Empagliflotsiini suojaa sydäntä – ainakin hieman

03.11.2015 | 08:02

Teksti : VIRPI EKHOLM

Uusi diabeteslääke empagliflotsiini vähentää sydän- ja verisuoniperäisen kuoleman, sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä, osoittaa New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa uuden polven diabeteslääkkeen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitapahtumia. Tutkimuksen rahoittivat lääketehtaat Boehringer Ingelheim ja Eli Lilly.

Akatemiaprofessori Markku Laakso Kuopion yliopistosta pitää tuloksia potilaiden hoidon kannalta rohkaisevina, vaikka ero lume- ja lääkeryhmien välillä olikin tilastollisesti merkitsevä ”niukimmalla mahdollisella marginaalilla”.

Tutkimukseen osallistui noin 7 000 tyypin 2 diabetespotilasta, jotka satunnaistettiin saamaan perinteisen hoidon lisäksi joko lumetta tai empagliflotsiinia. Vakava sydän- tai verisuonitapahtuma ilmaantui 10,5 prosentille lääkeryhmässä ja 12,1 prosentille lumeryhmässä.

– Vaikka tutkimuksen primaarinen päätetapahtuma oli tilastollisesti merkitsevä, alaryhmäanalyysin mukaan lääke oli tehokas vain vähintään 65-vuotiailla, ei-lihavilla, aasialaisilla sekä henkilöillä, joiden sokeritasapaino oli melko hyvä ja joilla ei ollut käytössä insuliinia, Laakso kuvailee.

Empagliflotsiini lisää glukoosin erittymistä virtsaan, mikä parantaa diabeetikon sokeritasapainoa. Lisäksi se auttaa potilaita laihtumaan, jolloin myös insuliinieritys ja -herkkyys paranevat.

– Empagliflotsiini on hyvä lisä lääkearsenaaliin tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Sitä voi käyttää ainakin silloin, jos muut lääkkeet eivät auta riittävästi, Laakso sanoo.

Lisää tutkimuksesta >