Janssen-Cilagin rokote, toiselta nimeltään Johnson & Johnsonin rokote, on neljäs koronarokote, jolle EMA on suosittanut myyntilupaa. Kuva: iStock
Uutinen

EMA suosittaa myyntilupaa Janssen-Cilagin koronarokotteelle

11.03.2021 | 16:05

Teksti : Erja Elo

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä lääkeyhtiö Janssen-Cilagin koronarokotteelle. Myyntiluvan myöntämisestä päättää EU-komissio.

EMAn lääkevalmistekomitea (CHMP) arvioi perusteellisesti rokotteen laatua, turvallisuutta ja tehoa koskevat tiedot ja suositteli yksimielisesti, että Euroopan komissio myöntää ehdollisen myyntiluvan rokotteelle.

Kliinisissä tutkimuksissa rokote esti tehokkaasti covid-19-tautia yli 18-vuotiailla. Tutkimus osoitti noin 67 prosentin vähenemisen oireenmukaisten covid-19-tapausten määrässä rokotetta saaneilla ihmisillä verrattuna lumerokotetta saaneisiin.

Rokote on tarkoitettu covid-19-taudin estämiseen yli 18-vuotiailla. Kyseessä on ensimmäinen koronarokote, jossa teho saadaan yhdestä injektiosta.

Myyntiluvanhaltija ja lääkeviranomaiset seuraavat lisätutkimuksin rokotteen turvallisuutta myös rokotteen käyttöönoton jälkeen.

Kyseessä on neljäs koronarokote, jolle EMA on suosittanut myyntilupaa. Aiemmin luvan ovat saaneet EU:ssa Pfizerin ja Biontechin, Modernan sekä AstraZenecan koronarokotteet.

Janssen-Cilagin rokotteesta käytetään julkisuudessa myös nimeä "Johnson & Johnsonin rokote", koska yhtiöt ovat samaa konsernia. Rokote on ollut aiemmin käytössä jo Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi rokotteen hätätilakäytön helmikuun lopussa.