Uutinen

EMA suosittaa meprobamaatin markkinoilta vetämistä

20.01.2012 | 16:00

Euroopan lääkevirasto EMA suosittelee kaikkien suun kautta otettavien meprobamaattia sisältävien lääkkeiden myyntiluvan peruuttamista Euroopan unionin alueella.

Poisveto suositellaan tehtäväksi 15 kuukauden aikana.

Suomessa on myynnissä kaksi meprobamaattia sisältävää yhdistelmävalmistetta, Anervan ja Crampiton. Anervania käytetään migreenin hoidossa ja Crampitonia suonenvetokohtauksen ennaltaehkäisyyn.

Meprobamaattia sisältävien lääkkeiden arviointi aloitettiin niiden käytön yhteydessä raportoitujen vakavien keskushermostoon kohdistuvien haittavaikutusten vuoksi.

EMA:n lääkevalmistekomitea (CHMP) arvioi kaiken meprobamaattia sisältävien lääkkeiden turvallisuuteen ja tehoon liittyvän saatavilla olevan tiedon ja totesi, että lääkkeiden aiheuttamat riskit ovat suuremmat kuin niiden hyödyt.

Meprobamaatin käyttöön liittyy vakavien haittavaikutusten riski erityisesti tahattomaan yliannostukseen liittyvän vaaran vuoksi. Tämä johtuu hoidossa käytettävien annosten ja potilaalle haitallisten annosten välisestä pienestä erosta.

Meprobamaatti saattaa myös aiheuttaa riippuvuutta, mikä voi johtaa vakaviin haittoihin, jos pitkäaikainen säännöllinen käyttö lopetetaan äkillisesti.

Jotta lääkäreillä on riittävästi aikaa uudelleen arvioida yksittäisten potilaiden hoito, lääkevalmistekomitea on suositellut, että poisveto toteutetaan asteittain 15 kuukauden aikana Euroopan Komission päätöksestä.

Meprobamaatin käyttöä ei saa lopettaa äkillisesti, koska siitä saattaa seurata haitallisia vierotusoireita. Lääkettä käyttävien potilaiden tulisi keskustella hoidostaan lääkärin kanssa. (MS)