Uutinen

EMA päivitti suosituksiaan remdesiviirin käytöstä

13.05.2020 | 10:56

Teksti : TARU VANHALA

Lääkettä voidaan nyt antaa myös muille kuin hengityslaitehoitoa tarvitseville.

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea on linjannut, että remdesiviiriä voidaan nyt antaa myös muille kuin hengityslaitehoitoa tarvitseville. Myös hoidon kestoa voidaan lyhentää jopa puolella, kymmenestä päivästä viiteen.

Remdesiviiriä on toistaiseksi käytetty Euroopassa vain kliinisten tutkimusten yhteydessä vaikeiden COVID-19 -tautimuotojen hoidossa ns. compassionate use -ohjelmissa. 

Ebolan hoitoon kehitetty viruslääke remdesiviiri on tällä hetkellä lupaavin apu COVID 19 -taudin hoitoon. Lääke on ollut kokeellisessa käytössä koronavirustaudin hoidossa ympäri maailman ja sen on useissa kliinisissä kokeiluissa havaittu lyhentävän taudin kestoa.

Huhtikuun lopulla julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan remdesiviiri lyhentää COVID 19 -taudin kestoa kolmanneksella ja maan viranomaiset hyväksyivät lääkkeen käytön sairaalahoidossa vakavissa tautitapauksissa.

EMA arvioi parhaillaan remdesiviirin käyttöä koronavirustaudin hoidossa nopeutetulla menettelyllä. Nopeutettu menettely, ns. ”rolling submission”, mahdollistaa lupaavien tutkimuslääkkeiden myyntiluvan hyväksymisen normaalia nopeammalla aikataululla kansanterveydellisen hätätilanteen, kuten käynnissä olevan koronapandemian, aikana.

Mikäli remdesiviirin hyödyt osoittautuvat suuremmiksi kuin haitat, lääkkeelle voidaan hyväksyä myyntilupa Euroopassa koronaviruksen hoitoon.