Uutinen

EMA: Klorokiinia ja hydroksiklorokiinia tulee käyttää vain hoitosuositusten mukaan

02.04.2020 | 11:51

Teksti : TARU VANHALA

Suomessa seurataan aktiivisesti uutta tutkimustietoa.

Autoimmuunisairauksien hoidossa ja malarian estolääkkeenä käytettävien klorokiinin ja hydroksiklorokiinin soveltuvuutta koronavirustaudin hoitoon tutkitaan parhaillaan. Euroopan lääkevirasto korostaa, että lääkkeitä tulee käyttää vain lääkärin ohjauksessa ja määräyksiä noudattaen.

Tutkimukset ovat antaneet viitteitä, että lääkkeet saattaisivat helpottaa COVID-19 -taudin oireita, mutta toistaiseksi luotettavaa tutkimusnäyttöä tehosta ei ole.

Tutkimustiedon kartuttamisen kannalta on tärkeää, että klorokiinia ja hydroksiklorokiinia käytetään koronavirustaudin hoidossa vain osana kliinisiä lääketutkimuksia tai kansallisten hoitosuositusten mukaisesti.

EMA korostaa myös, että kyseiset lääkkeet ovat elintärkeitä kroonisten sairauksien, kuten reuman hoidossa ja on tärkeää, että niitä riittää myös näistä sairauksista kärsiville.

Klorokiinilla ja hydroksiklorokiinilla on vakavia haittavaikutuksia etenkin suurilla annoksilla ja myös vaarallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Fimea kertoo, että Suomessa tilanteen ja tutkimustiedon kehittymistä sekä kansallisen hoitosuosituksen antamista harkitaan parhaillaan aktiivisesti.