Kuva: Ingimage
Uutinen

EMA: AstraZenecan rokote on turvallinen ja tehokas

18.03.2021 | 18:06

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Tutkimuksia rokotteen ja veritulppien yhteydestä jatketaan.

Euroopan lääkevirasto (EMA) julkisti torstaina arvionsa AstraZenecan koronarokotteen turvallisuudesta. EMA:n johtaja Emer Cooke totesi, että turvallisuuskomitean tekemän tieteellisen analyysin tulos on selkeä ja että rokote on turvallinen ja tehokas. Sen hyödyt ylittävät kirkaasti mahdolliset haitat.

Turvallisuuskomitean selvityksen mukaan veritulppia ei esiinny rokotetuilla enempää kuin rokottamattomilla.

Cooke kuitenkin totesi, ettei rokotteen ja ilmitulleiden veritulppatapausten yhteyttä voida täysin sulkea pois. Niinpä tutkimuksia jatketaan edelleen. Lisäksi EMA edellyttää, että mahdollisista haitoista kerrotaan rokotteen tuotetiedoissa ja että niistä informoidaan terveydenhuollon ammattilaisia, jotta nämä osaavat tarkkailla mahdollisia haittavaikutuksia.

Turvallisuuskomitean puheenjohtaja Sabine Straus huomautti, että ilmitulleet tapaukset, joissa sairastuneilla on ollut samaan aikaan verihyytymiä ja vähän verihiutaleita, ovat sen verran erikoislaatuisia, että niitä täytyy tutkia lisää.

Useat Euroopan maat, muiden muassa Saksa, Ranska, Italia ja Ruotsi, ovat aiemmin keskeyttäneet AstraZenecan rokotteen käytön, kunnes epäilyt veritulppariskistä on selvitetty. Sen sijaan esimerkiksi Britannia on ilmoittanut jatkavansa rokotteen käyttöä muutamista veritulppatapauksista huolimatta.

Suomessa ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ole ollut nähtävissä, että rokotetuilla olisi ollut enemmän veritulppia kuin muulla väestöllä. THL on selvittänyt verisuonitukosten ilmaantuvuutta rekisteritietojen avulla.

Noin 7 miljoonaa ihmistä on rokotettu AstraZenecan rokotteella EU:n alueella. Britanniassa AstraZenecan rokotteita on annettu 11 miljoonalle ihmiselle.