Uutinen

EMA arvioi nopeutetusti remdesivirin soveltuvuutta COVID-19 -taudin hoitoon

04.05.2020 | 16:04

Teksti : TARU VANHALA

Amerikkalaistutkimuksessa lääkkeen havaittiin lyhentävän COVID-19 -taudin toipumisaikaa kolmanneksella placeboryhmään verrattuna.

Euroopan lääkevirasto EMA käynnistää nopeutetun arvioinnin viruslääke remdesivirin soveltuvuudesta COVID-19-taudin hoitoon. Amerikkalaistutkimuksessa lääkkeen on havaittu lyhentävän taudin kestoa kolmanneksella.

EMA:n nopeutettu arviointi mahdollistaa remdesivirin myyntiluvan hyväksymisen Euroopassa normaalia nopeammalla aikataululla, mikäli lääkkeen hyödyt osoittautuvat suuremmiksi kuin haitat. Jos lääkkeelle myönnetään myyntilupa, se tulee nopeasti myös Suomen markkinoille.

– Uskoisin että kuukaudessa, ellei lyhyemmässäkin ajassa, lääke olisi käytettävissä meilläkin mahdollisen myyntiluvan myöntämisen jälkeen, arvioi Fimean Lääkevalmisteiden arviointiyksikön päällikkö Jukka Sallinen.

Yhdysvaltalainen tutkimuskeskus National Institutes of Health julkaisi huhtikuun lopulla lupaavia tuloksia kliinisestä lääketutkimuksesta, jossa testattiin remdesivirin tehoa COVID-19 -taudin hoidossa. Lääkkeen havaittiin lyhentävän COVID-19 -taudin toipumisaikaa kolmanneksella placeboryhmään verrattuna. Helmikuussa alkaneeseen tutkimukseen osallistui yli 1 000 koronavirustautiin sairastunutta.

Myös Sallinen pitää remdesiviiriä lupaavana vaihtoehtona COVID-19 -taudin hoitoon.

– Lääkkeen vaikutusmekanismi on looginen viruksen monistumisen eston kannalta ja se osoittautunut tehonsa koeputkimalleissa.

Suomessa ei vielä kokeiluja

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat jo antaneet luvan remdesivirin käytölle sairaalahoidossa vakavissa tautitapauksissa. Euroopassakin lääkettä on käytetty kokeellisesti useiden kliinisten tutkimusten yhteydessä. Suomessa lääkettä ei toistaiseksi ole kokeiltu.

EMA kerää toukokuun kuluessa yhteen kaikki kliinisten tutkimusten aineistot ja arvioi niiden pohjalta voidaanko remdesivirille myöntää myyntilupa.

Remdesivir-viruslääke kehitettiin alun perin Ebolan hoitoon, mutta se ei osoittautunut tehokkaaksi verenvuotokuumeen hoidossa.